Zdravlje

Nedelja, 07.09.2014.

10:02

RFZO: Jeftiniji lekovi i savremenije terapije

Republički fond za zdravstveno osiguranje priprema pojeftinjenje lekova i smanjenje participacije, ali i uvođenje na listu RFZO novih lekova za savremene terapije, izjavio je danas zamenik direktora Sektora za lekove u RFZO Janko Samardžić.

Izvor: Izvor: Tanjug

Default images

"RFZO to priprema tokom čitave ove godine i to je naš ključni projekat, a odnosi se na novi pravilnik o listi lekova koji je završen u RFZO i trenutno smo u dogovorima sa Ministarstvom zdravlja", rekao je Samardžić za RTS.

On je kazao da se ta lista nalazi u proceduri i izrazio očekivanje da će u najkraćemo mogućem roku biti primenjene niže cene.

"Dakle, govorimo o narednim danima. U ovom trenutku ne možemo govoriti o potpunom ukidanju participacije za lekove, već o smanjenju participacije, jer ćemo smanjenjem ukupne cene leka automatski smanjiti i participaciju i očekujem da od sledeće godine svi plaćamo manji iznos za većinu lekova koji su na listi lekova RFZO", istakao je Samardžić.

Novi lekovi će, kako je rekao, značiti i najsavremenije terapije i biće od naredne godine uključeni u listu lekova koji se refundiraju.

Posebno olakšanje predstavljaće generički nazivi lekova, navodi Samardžić i dodaje da neće biti moguće favorizovati nijednu kompaniju.

Prema njegovim rečima, Srbija bi trebalo početkom oktobra da dobije i farmakoterapijske protokole u skladu sa najvišim standardima u EU, koji predviđaju najefikasniju i najbezbednije lečenje i terapiju.

Javna rasprava o tome će trajati do 15. septembra, a u oktobru će početi pilot projekat u domovima zdravlja u Srbiji i od naredne godine puna implementacija, dodao je Samardžić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: