Zašto treba jesti najviše jedan brazilski orah dnevno?

Brazilski orasi poznati au kao najbolji izbor kada je reč o selenu, važnom nutrijentu neophodnom za pravilno funkcionisanje organizma. Ipak, baš kao i ostale namirnice, i brazilske orahe treba konzumirati oprezno.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 09.06.2016.

12:15

Zašto treba jesti najviše jedan brazilski orah dnevno?
Foto: Thinkstock

Iako su izuzetno ukusni i dosta ljudi ih svrstava u kategoriju koštunjavog voća, brazilski orasi su ipak nešto drugo.

Oni sadrže veliku količinu selena, esencijalnog minerala koji se u tragovima nalazi u organizmu.

Selen igra važnu ulogu u pomaganju telu da se odbrani od upala. Služi kao antioksidans, naročito u kombinaciji sa vitaminom E, tako što hvata tzv. slobodne radikale. Selen je takođe naročito važan za funkcionisanje štitne žlezde.

Zapravo, samo jedan brazilski orah u proseku sadrži 90 mcg selena, što je skoro dvaput više od preporučene dnevne doze za održavanje potreba organizma, a u jednoj porciji brazilskih oraha (šest do osam polodova) nalazi se čak 777 odsto dnevnih potreba za selenom.

Nutricionisti preporučuju da se brazilski orasi jedu umereno i da se obrati pažnja na količinu.

Ukoliko ih jedete često i u većim količinama, rizikujete pojavu trovanja selenom, koja može da dovede do opadanja kose, stomačnih tegoba, neuroloških problema, vrtoglavice, pa čak i srčanog udara ili otkazivanja bubrega.

"Zadržite se na jednoj porciji brazilskih oraha nedeljno ili uzimite jedan ili dva oraha dnevno nekoliko puta u toku nedelje", preporučuje nutricionistkinja Džesika Kording.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: