Zdravlje

Petak, 16.08.2013.

10:14

Usvojen program za rano otkrivanje raka dojke

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Nacionalni program ranog otkrivanja karcinoma dojke od koga, prema zvaničnim podacima, u Srbiji svake godine oboli 4.000 žena.

Izvor: Tanjug

Default images

Kako je navela Vlada, cilj programa je da se poboljšanjem preventive smanji smrtnost žena od te bolesti. Vlada je danas usvojila i Nacionalni program ranog otkrivanja karcinoma grlića materice i Nacionalni program ranog otkrivanja kolorektalnog karcinoma.

Ti nacionalni programi su u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije i očekuje se da se njihovim sprovođenjem znatno smanji smrtnost od tih bolesti.

Tokom samo jedne godine milion i trista hiljada žena širom planete dobije dijagnozu raka dojke. Skoro pola miliona žena godišnje umire od ove bolesti. Rak dojke je najrasprostranjenija ali i najsmrtonosnija vrsta kancera među ženama u Evropi i svetu, rezultati su Svetske zdravstvene organizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: