Zdravlje

Subota, 07.08.2021.

16:03

Stalno ste umorni i celo telo vas boli? Verovatno vam nedostaje ovaj vitamin

Ako se budite umorni i slomljeni, vašem organizmu verovatno nedostaje vitamin do kojeg je najteže doći prirodnim putem, osim ako slučajno ne živite u nekoj oblasti koja je stalno pod suncem.

Izvor: novosti.rs

Stalno ste umorni i celo telo vas boli? Verovatno vam nedostaje ovaj vitamin
Foto: shutterstock/Stokkete

Vitamin D, poznat i kao "vitamin sunca", potpomaže rast kostiju, igra ulogu u rastu ćelija, ublažavanju upala i poboljšanju neuromuskularnih funkcija.

Naučnici tvrde da vitamin D utiče na brojne funkcije u ljudskom organizmu, od ublažavanja respiratornih infekcija i povećanja plodnosti, do smanjenja rizika od raka dojki, pa čak i ublažavanja simptoma multiple skleroze.

Naše telo stvara vitamin D kada se izlaže sunčevim zracima, ali kako nam vremenske prilike ne idu uvek na ruku, pa u tome najčešće uživamo samo od aprila do oktobra, može se dogoditi da nam nedostaje ovaj dragoceni vitamin.

Gojazni ljudi su u rizičnoj grupi jer masti rastvaraju vitamin D, kao i trudnice koje su takođe izložene riziku jer bebe povećavaju potrebu za vitaminima.

Kako da znate da li vam nedostaje vitamin D?

Ako sumnjate da imate problem nedostatka vitamina D na osnovu uočenih simptoma kao što su konstantan umor ili osećaj da vas "celo telo boli", izvadite krv.

Najbolje vreme za to je zimi, kada je nivo vitamina D u organizmu inače najniži.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: