Info

Utorak, 26.09.2006.

10:39

Evropski komesar protiv restrikcija

Evropski komesar za socijalna pitanja Vladimir Špidla upozorio je nove članice Evropske unije (EU) da bi zatvaranjem tržišta rada za Bugare i Rumune poslale svetu kontroverzan signal.

Izvor: Beta

Default images

Evropski komesar za socijalna pitanja Vladimir Špidla upozorio je nove članice Evropske unije da bi zatvaranjem tržišta rada za Bugare i Rumune poslale svetu kontroverzan signal.U intervjuu za nekoliko čeških dnevnih listova Špidla je podsetio da su upravo Češka i ostale nove članice glasno zahtevale od "stare Evrope" da ukine privremene barijere za zapošljavanje njihovih gradjana.

"Češka brani ideju slobode kretanja i ako bi sada odlučila da je drugima (Rumunima i Bugarima) neće omogućiti, izgubila bi puno od svog kredibiliteta, a ne bi dobila ništa", rekao je Špidla.

Bivši češki premijer ponovio je da se priliv radne snage i migracija precenjuju, a da sve studije pokazuju da će, što pre se ukinu prelazni periodi i restrikcije, to biti bolje i za nove i za stare članice EU i njihov prosperitet.

"Rumuni su izrazitije zastupljeni u Španiji i Italiji, u drugim zemljama ne", kazao je Špidla i dodao da je greška misliti da je trenutak ulaska nove zemlje u EU u pogledu migracije prelomni.

Nove članice EU za sada oklevaju s odlukom da li će od 1. januara uvesti prelazne restrikcije za zapošljavanje Rumuna i Bugara, dok restrikcije nezvanično najavljuju stare, pre svih Britanija, koja ih prilikom prethodnog proširenja nije uvela.

"Teško bi objašnjavali zašto tražimo da se ukinu restrikcije za nas, a istovremeno ih mi uvodimo drugima", zalaže se za slobodu zapošljavanja novi šef češke diplomatije Aleksandar Vondra.

Češka se, medjutim, plaši da će ostale članice EU zatvoriti Rumunima i Bugarima tržište rada i da će ona sama ostati izložena talasu balkanskih gastarbajtera.

Sličan stav zastupa i Madjarska, a Poljska se, za sada, više priklanja uvodjenju restrikcija. Nova slovačka socijaldemokratska vlada će tek u novembru odlučiti da li će održati obećanje prethodne vlade desnice da zatvaranja neće biti.

Češki mediji povodom strogih uslova za prijem Rumunije i Bugarske u EU pominju „trećerazredno članstvo", koje bi te dve zemlje dobile, za razliku od „drugorazrednog", kako svoje, zbog restrikcija, doživljavaju Česi, Slovaci, Poljaci i drugi "novi" Evropljani.

"Razne zaštitne restrikcije su postojale, generalnog gledano, pri svakom proširenju, to nije ništa neobično. Ako to treba da bude cena pozivnice u EU, mislim da je to prihvatljiva cena", zaključio je evropski komesar Špidla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

22 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: