Utorak, 11.05.2010.

20:42

Anand ponovo svetski šampion u šahu

Indijski šahista Višvanatan Anand odbranio je titulu svetskog šampiona, pošto je u 12. partiji u Sofiji pobedio izazivača, Veselina Topalova iz Bugarske.

Izvor: JT

Default images

Rezultat pre poslednje partije bio je 5,5:5,5, tako da je bilo kom igraču bila potrebna pobeda da bi osvojio titulu. Anandova pobeda u 56 potezu došla je u poslednjoj partiji, od 12 mogućih, čime je 40-godišnjak ponovo odbranio titulu koju je osvojio 2007. godine i već je jednom odbranio godinu dana kasnije.

Meč između Indijca i Topalova je počeo 24. aprila, dan kasnije nego što je planirano, zato što je Anandov let u Sofiju bio odložen zbog oblaka vulkanskog pepela sa Islanda. Indijac je izgubio prvu partiju protiv Topalova, ali je izjednačio već u drugoj. Anand je poveo u četvrtoj, a Bugarin je izjednačio u osmoj partiji. Sve ostale partije završene su remijem.

Anand je bio FIDE šampion od 2000. do 2002. godine, kada su se titule podelile. Svetski šampion postao je ponovo 2007. godine, a tu titulu je odbranio sledeće godine protiv Rusa Vladimira Kramnika, čime je postao prvi šahovski prvak koji je titulu osvajao u Kup takmičenju, na turniru i u meču.

Topalov ima 34 godine, a pravo da izazove Ananda izborio je prošle godine kada je pobedio Gatu Kamskog iz SAD sa 4,5:3,5.

Nagradni fond koji će takmičari podeliti iznosi dva miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

22 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: