Preminuo legendarni Sid Votkins

Profesor Sid Votkins, bivši medicinski delegat Formule 1, preminuo je u sredu u 84. godini.

Izvor: JT

Četvrtak, 13.09.2012.

00:35

Default images

Dugogodišnjim ljubiteljima Formule 1 Votkinsovo ime je itekako poznato, a posebno sve ono što je učinio po pitanju bezbednosti tog sporta.

Renomirani neurohirurg imao je jednu od ključnih uloga u poboljšanju bezbednosti Formule 1, a uz to je i spasao život nekolicini vozača posle udesa koje su imali na stazi.

Votkins je karijeru u auto-moto sportu započeo šezdesetih godina, kada mu je posao ponudio niko drugi do Berni Eklston. Od tada imao je ključnu ulogu u spašavanju života brojnim vozačima koji su doživeli nesreće, među kojima su bili i Didije Pironi 1982. godine, Martin Doneli 1990, Karl Vendlinger 1994. i Mika Hakinen 1995. godine. Votkins je, takođe, bio blizak prijatelj Aertona Sene, čiji je život pokušao da spase posle udesa u Imoli 1. maja 1994. godine, ali je legendarni Brazilac, nažalost, podlegao povredama.

Iz sveta auto-moto sporta Votkins se potpuno povukao u januaru 2005. godine, a tada ga je zamenio njegov dugogodišnji zamenik i trenutno glavni doktor Svetske automobilske federacije Geri Hartstajn.

Tokom karijere, za sve što je učinio u svetu auto-moto sporta, Votkins je dobio nagradu “Mario Andreti” za uspehe u medicini 1996. godine, dok ga je šest godina kasnije Kraljica Elizabeta II odlikovala Ordenom britanske imperije (OBE).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: