Utorak, 30.03.2010.

17:26

Niš, grad u kojem je vreme stalo

Da li sitnice čine život? glasilo je pitanje oko kojeg se nedavno razvila debata među malom grupom prijatelja, u rustičnoj kafanici, uz naizgled nespojivu moravsku salatu i „šardone“. Zagovornici pozitivističke teze primetili su da su i kafanica, i vino, i razgovor bliskih ljudi upravo takve sitnice. Prepričavali su pričicu o značaju jednog običnog zareza koji je osuđenika koštao života nakon što je stigao telegram sa pogrešnom porukom: „nevin nije, kriv“, a ne „nevin, nije kriv“. Elaborirali su koliko samo jedna reč ili pogled mogu biti sudbinski za buđenje ili umiranje nečije životne energije. Pominjali značaj pravog leka, cipela koje ne žuljaju i uložaka za stopala. Ili životnu važnost kondoma.

Izvor: B92

Default images

Kafansko filozofiranje isprovocirala je banalnost, otvoreni šaht u kojem umalo nije završio jedan od prijatelja, baš pred dolazak na moravsku i „šardone“. Besno je konstatovao da zjapeće rupe na trotoarima u Nišu nisu retkost, neke od takvih, na najmnogoljudnijem Bulevaru Nemanjića, recimo, snimale su i televizije. Iz pojedinih su virile grane, koje su savesni anonimci postavljali kao znak upozorenja, ali je bilo i onih opasnijih, „neobeleženih“. Najveći problem je, međutim, što su šahtovi umeli da zjape i prete prilično dugo. Kao da nikoga od nadležnih nije zanimalo da li će građane koštati noge, ruke ili lobanje. Ko će još da brine o takvim sitnicama u ovako teškim vremenima?

Ne brine se u Nišu ni o banalnostima kakve su, recimo, gradski satovi. Još maja prošle godine jedna opoziciona stranka predala je gradonačelniku Milošu Simonoviću „razglednicu sa gradskim satovima“. Svi pokazuju različito vreme, jer nijedan - nije tačan. Ne radi čak ni onaj najpoznatiji, na zgradi Osnovnog i Višeg suda. Pa ni onaj na zgradi Skupštine grada, u Ulici Nikole Pašića, gde odbornici donose odluke koje bi trebalo da se tiču života. Tadašnja akcija mladih partijaca nazvana je „Dobrodošli u Niš. Kod nas je vreme stalo“ i izazvala je izvesne reakcije. Ali, gradski satovi još uvek nisu popravljeni. Uostalom, kako je neko primetio, nijedan od njih nije Big Ben, pa da mora da bude ispravan. A i zna se da se ti Englezi uvek nešto „prave“, stalno su mimo sveta, i voze suprotno od normalnih ljudi. Nećemo, valjda, da se takmičimo sa takvima, mi koji smo jeli zlatnim kašikama u vreme dok su takvi mastili prste.

Zato se, valjda, u ovom srbijanskom gradu, koji se upravo preporučuje svetu kao rodno mesto rodonačelnika hrišćanstva, cara Konstantina Velikog - čovek, dakle, nije rođen u Londonu ili nekoj drugoj „vukojebini“ - i ne brine o efemernostima. Na primer, pokretnim stepenicama. One na ulazima u podzemni prolaz, u strogom centru grada, „čuvene“ su po tome što ne rade već decenijama. Ne rade čak ni sada kada je ulica na koju izlaze zatvorena arhitektonskim barijerama, pa i invalidi ili roditelji sa dečijim kolicima više ne mogu preko ulice, već isključivo kroz podzemni. One druge, u famoznom Tržnom centru Kalča, još su problematičnije. Čas rade čas ne rade. Jednom idu gore, drugi put dole, kako odluče majstori, koji nikako da ih dovedu u red. Zato u Kalči nikada nije dosadno kao u nekim drugim, belosvetskim tržnim centrima.

Može, međutim, biti zanimljivo i van gradskog centra, pogotovu noću. Jer se ne zna pouzdano da li će biti javnog osvetljenja ili će biti romantično zato što je neko razbucao sijalice, a nadležni uopšte ne žure da ih zamene. Izvesna pustolovina bi mogla biti i hodanje trotoarima u perifernom naselju Durlan, inače nedavno priključenom prvoj gradskoj zoni, jer su popucali kao, ne daj bože, posle zemljotresa u Skoplju. A koliko je tek zanimljivo kada fiziologija naloži korišćenje toaleta!? Javni WC-i se mogu izbrojati na prste, a neki bolje i da ne postoje. U javnom WC-u na glavnoj Autobuskoj stanici ne pomaže ni sitnica koju obično zovemo lek protiv mučnine.

A lepih, kafana doduše, ima. U onoj s početka priče bilo je i suvislih tvrdnji da život ne čine sitnice, pogotovu ne samo one. Ali mogu da ga zagorčaju ili olakšaju. Iako najčešće ne koštaju puno, mogu da budu važne.

Ili je i to „sitnica“ do koje uopšte ne držimo?

Zorica Miloadinović

Izvor: Danas.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: