Kultura

Nedelja, 24.05.2015.

19:50

Film "Kerol" dobitnik Kvir palme Kanskog festivala

Film "Kerol" američkog reditelja Toda Hajnsa osvojio je Kvir palmu (Queer Palm) 68. Međunarodnog filmskog festivala u Kanu, nagradu koja se svake godine dodeljuje najboljem filmu o pitanjima LGBT zajednice na Kanskom festivalu, saopštili su danas organizatori.

Izvor: Beta

Default images
Beta / Jordan Strauss/Invision/AP

Film Kerol, romansa između dve žene s Kejt Blančet u glavnoj ulozi, nije jednostavan film. To je prva ljubavna priča između dve žene, prikazana s velikim poštovanjem kao i sve ljubavne romanse u kinematografiji", izjavila je predsednica žirija za tu nagradu, američka glumica i rediteljka irskog porekla Dezire Ahavan.

Film "Kerol" se takođe takmiči za Zlatnu palmu, koja će biti dodeljena večeras na zatvaranju festivala.

Kvir palmu je 2010. godine ustanovio novinar Frenk Fajnens-Madureira.

Prošle godine je tu nagradu dobio film "Pride" britanskog reditelja Metjua Vorkasa, priči o podršci homoseksualaca štrajku rudara za vreme premijerke Margaret Tačer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

22 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: