Kultura

Sreda, 17.08.2011.

13:45

Srpski pisci van lektire u CG

Pisci koji su ranije u crnogorskim školama izučavani u okviru nastavnog predmeta srpski jezik i književnost, sada su u novom nastavnom predmetu crnogorski jezik i književnost potpuno zanemareni ili se pojavljuju sporadično.

Izvor: Tanjug

Default images

Profesor književnosti Bosiljka Tomić kazala je da je u programu za osnovnu školu i gimnaziju, za Nastavni predmet crnogorski jezik i književnost, došlo do masovnog izostavljanja pisaca dobitnika prestižne "Njegoševe nagrade".

"Velika pesnikinja i dobitnica Njegoševe nagrade 1984. godine Desanka Maksimović u nastavnom programu za osnovnu školu zastupljena je samo dva puta, u petom i osmom razredu, a ranije je njeno delo bilo zastupljeno u svim razredima, počev od prvog", navela je Tomić.

Prema njenim rečima, u Nastavnom programu za osnovnu školu u Crnoj Gori više nema Mihaila Lalića, Oskara Daviča, Borislava Pekića, Dobrice Ćosića i Matije Bećkovića.

"Neki od njih, poput Bećkovića, nisu uvršteni ni u Nastavni program za gimnaziju", kazala je Tomić.

Ona je navela da su u Nastavnom programu za osnovnu školu izostavljeni mnogi pisci iz Srbije na čijim delima su se, do sada, obrazovale generacije crnogorskih učenika.

"U prvom razredu više nema Jovana Jovanovića Zmaja i njegove pesme "Mati", Desanke Maksimović "Hvalisavi zečevi" i "Bajka o labudu", Mire Alečković "Vetar sejač", Stevana Raičkovića "Crtanka", navela je Tomić.

Prema njenim rečima, u programu za drugi razred više nema Jovana Jovanovića Zmaja, Mire Alečković, Dobrice Erića i Dositeja Obradovića.

"U trećem razredu više nema pesama Branka Radičevića, Jovana Jovanovića Zmaja, Vojislava Ilića, Desanke Maksimović, Dušana Radovića, Branislava Crnčevića, Dobrice Erića, Ljubivoja Ršumovića i Milovana Danojlića", navela je Tomić.

Ona je ukazala i da u programu za četvrti razred više nema pesama Vojislava Ilića, Stevana Raičkovića, Dobrice Erić i Janka Veselinovića.

Tomić je dodala da u petom razredu više nema pesme "Đački rastanak" od Branka Radičevića, niti pesme Dečak i pas od Danila Kiša.

"U preostalim razredima osnovne škole više nema Milana Rakića i njegove pesme "Simonida", Vladislava Petkovića Disa, Sime Pandurovića, Milutina Bojića i njegove "Plave grobnice", Janka Veselinovića "Hajduk Stanko", Đure Jakšića, Miloša Crnjanskog "Lament nad Beogradom", navela je ona.

Tomić je kazala da je i izbor iz narodne poezije oskudan i nedovoljan.

"Kada se sve sagleda, očigledno je da je program za nastavni predmet crnogorski jezik i književnost planiran tako da sa tradicijom školstva u Crnoj Gori nema ništa zajedničko, sa jedinim ciljem stvaranja novog Crnogorca", zaključila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

10 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

15 h

Podeli: