Kultura

Petak, 15.12.2017.

08:12

"Čovek delfin" otvara Međunarodni festival podvodnog filma

Premijerom dokumentarnog filma "Čovek delfin" reditelja Lefterisa Karitosa, danas će u Dvorani Kulturnog centra Beograda biti otvoren 21. Međunarodni festival podvodnog filma.

Izvor: Tanjug

"Čovek delfin" je dokumentarac o Žaku Majolu, jednom od pionira u sada već popularnom sportu - ronjenju na dah.

Njegov spektakularan i uzbudljiv život i granice koje je pomerao, inspirisao je i Lik Besona da snimi film "Veliko plavetnilo", koji je svojevremeno oborio sve granice gledanosti i postao jedan od kultnih filmova u kome su brilijantne uloge ostvarili Žan-Mark Bar, Žan Reno i Rozana Arket.

Uz naraciju Žan-Mark Bara, glumca koji je uspešno portretisao Majola u "Velikom plavetnilu", film "Čovek delfin" protkan je retkom filmskom arhivom od 50-ih, pa nadalje, uz zapanjujuću savremenu podvodnu fotografiju.

Portret čoveka koji je dosegao granice ljudskog tela i uma prikazan je kroz priče, razgovore i druženja od Mediterana do Japana, od Indije do Bahama, sa njegovom decom Doti i Žan Žakom, kao i svetskim šampionima u ronjenju na dah Vilijamom Trubridžom, Megan Hini-Grier i Umbertom Pelizarijem.

Film se prikazuje u okviru projekta "Moving Docs", a podržan je od strane "Kreativne Evrope" - "Media programa".

Međunarodni festival podovodnog filma, koji pod motoom "Neka vode uvek budu čiste" traje do 17. decembra u Muzeju Jugoslovenske kinoteke i Dvorani Kulturnog centra Beograda, obuhvatiće takmičarski program kratkomentražnih filmova, predstavljanje podvodnih fotografija, izložbu dečijih crteža, predavanja, prezentacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: