Kultura

Nedelja, 07.02.2016.

10:17

200 godina od prvog izvođenja "Seviljskog berberina"

Opera Đoakina Rosinija "Seviljski berberin", pod dirigentskom upravom Đorđa Stankovića, biće izvedena 13. februara na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu povodom 200 godina od svetskog praizvođenja tog dela.

Izvor: Tanjug

200 godina od prvog izvođenja
www.narodnopozoriste.co.rs

Tenor Ljubomir Popović nastupiće u roli grofa Almavive, mecosopran Aleksandra Angelov dočaraće lik Rozine, baritonu Vladimiru Andriću poverena je naslovna uloga, baritonu Nebojši Babiću uloga doktora medicine Don Bartola, a basu Dragoljubu Bajiću učitelja muzike Bazilija.

U predstavi učestvuju Orkestar i Hor Narodnog pozorišta u Beogradu. Libreto po Bomaršeu napisao je Čezare Sterbini, a prevod je uradio Velimir Živojinović.

Premijera je održana 1. juna 1978. godine u režiji Borislava Popovića, koju je 2010. obnovila Ivana Dragutinović Maričić. Komičnu operu "Seviljski berberin" o mladoj devojci Rozini zaljubljenoj u grofa Almavivu i njegovom ličnom berberinu Figaru koji im pomaže da se upoznaju, italijanski kompozitor Đoakino Rosini komponovao je sa 24 godine.

Jedna od najboljih komičnih opera ikada napisanih, živog dramskog izraza i izvanredne umetničke snage, praizvedena je pod naslovom "Almaviva ili Uzaludna predostrožnost" u Teatru Arđentina, u Rimu, 20. februara 1816. godine.

Razlog za takav naslov nalazio se u činjenici što je u to vreme već postojala opera pod nazivom "Seviljski berberin". Njen autor bio je kompozitor Đovani Paizijeli, a premijerno je izvedena 1782. godine u Sankt Peterburgu.

Iz dužnog poštovanja, mladi Rosini molio je Paizijelija da mu dopusti da komponuje operu istog sadržaja, što je ovaj i dopustio smatrajući da ne postoji mogućnost da će on komponovati bolju operu od njegove.

U svojoj knjizi "Biseri operske riznice" Nedeljko Grba navodi da "Paizijelo nije došao u Rim na premijeru da se ne bi smatralo da on pridaje važnost muzici svog rivala, ali je lukavi starac, ipak, neumorno bodrio i hrabrio svoje pristalice stvarajući atmosferu ratnog stanja, ne samo među kompozitorim, već i među libretistima i impresarijima".

Rosinijev "Seviljski berberin" prvi put je interpretiran na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 22. septembra 1882. godine. Izvođena je Bomaršeova "komedija sa pevanjem", a uz Rosinijevu, korišćena je i muzika Davorina Jenka, značajnog slovenačkog umetnika koji je skoro čitav radni vek proveo u Beogradu.

Rosinijev "Seviljski berberin" praizveden je u Narodnom pozorištu 24. januara 1921. godine, pod dirigentskom upravom Stanislava Biničkog, u režiji Evgenija Marijašeca, koji je tumačio i lik Bazilija.

Premijerna obnova u režiji Ivane Dragutinović Maričić, održana je 17. aprila 2010. godine i predstava je do sada izvedena 28 puta pred više od 13.000

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

9 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

14 h

Podeli: