Kultura

Ponedeljak, 18.01.2016.

10:53

Dragan Velikić dobitnik 62. NIN-ove nagrade

Ovogodišnja književna nagrada NIN-a pripala je Draganu Velikiću za delo "Islednik" u izdanju Lagune.

Izvor: Tanjug/B92

Dragan Velikić dobitnik 62. NIN-ove nagrade
Foto: Screenshot

Odluku je doneo žiri u sastavu Božo Koprivica (predsednik), Mihajlo Pantić, Jasmina Vrbavac, Tamara Krstić i Zoran Paunović.

U najužem izboru bile su knjige "La Sans Pareille" Milisava Savića, u izdanju "Agore", "Islednik" Dragana Velikića (Laguna), "Anđeo atentata" Svetislava Basare (Laguna), "Park Logovskoj" Dane Todorović (Geopoetika), "Republika Ćopić" Vuleta Žurića (Službeni glasnik) i "Rajska vrata" Ljubice Arsić (Laguna).

Velikić je već nagrađivan NIN-ovom nagradom, kao i Basara i Savić, koji je svoje priznanje 1992. godine vratio, a Todorovićeva, Žurić i Arsićeva prvi put su se našli u najužem izboru.

NIN-ova nagrada prvi put je dodeljena 1954. godine, a dobio ju je Dobrica Ćosić za roman „Koreni“.

Oskar Davičo je jedini koji ju je dobio tri puta i jedini je laureat NIN-ove nagrade dve godine uzastopno (1963. i 1964.)

Dobrica Ćosić i Živojin Pavlović su pre Velikića bili jedini sa dve nagrade.

Svega četiri puta NIN-ova nagrada otišla je u ruke žena – Dubravki Ugrešić 1988. godine, Svetlani Velmar Janković 1995. godine, Grozdani Olujić 2009. i Gordani Ćirjanić 2010.

Nagrada nije dodeljena jedino 1959. „zbog stimulisanja kvaliteta“ i bez nagrade je tada ostao Miodrag Bulatović, koji je nagradu ipak dobio 1975. za roman „Ljudi sa četiri prsta“.

NIN-ovu nagradu vratili su Danilo Kiš 1972. za „Peščanik“ i Milisav Savić 1991. za „Hleb i strah“.

Prošle godine nagradu je dobio Filip David za „Kuću sećanja i zaborava“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: