Kultura

Utorak, 15.05.2012.

19:38

Sve je spremno za festival u Kanu

Pripreme za ovogodišnji, 65. po redu Međunarodni filmski festival u Kanu, privode se kraju a filmska elita dolazi na jug Francuske ne bi li promovisala svoje nove filmove i osvojila Zlatnu palmu.

Izvor: Tanjug

Default images

Dve tinejdžerske zvezde, proslavljeni ljubavni par sage "Sumrak", Kirsten Stjuart i Robert Patinson, pojaviće se na Kroazeti u dve ekranizacije.

Stjuart igra u filmu snimljenom po romanu Džeka Keruaka, "Na putu". Ovo ostvarenje, koje je režirao Brazilac Valter Saleš, a producirao Frensis Ford Kopola, biće jedno od glavnih događaja u Kanu.

Njen partner na filmu i u životu, Robert Patinson glumi paranoičnog mladog biznismena u drami "Kosmopolis" Dejvida Kronenberga koji je adaptirao istoimeni roman Dona Delila.

Tri godine nakon što je sa "Prorokom" osvojio Gran pri u Kanu, francuski reditelj Žak Odijar biće u trci za Zlatnu palmu sa ljubavnom pričom "Rđa i kosti". Film, u kojem Marion Kotijar igra glavnu ulogu, adaptacija je naslovne priče istoimene zbirke kanadskog pisca Krega Dejvidsona.

Francuski veteran Alen Rene u "Još niste ništa videli" daje novo tumačenje "Euridike" Žana Anuja, dok Koreanac Ðin-ho Hur nudi svoje viđenje čuvenog romana Šoderloa de Lakloa "Opasne veze". Ove azijske veze snimljene su u Kini i smeštene u Šangaj 30-ih godina prošlog veka.

Među pedeset četiri dugometražna ostvarenja u zvaničnoj selekciji nalazi se još nekoliko adaptacija kao što su "The Paperboy" Lija Danijelsa, sa Nikol Kidman i Zakom Efronom, po scenariju romanopisca Pitera Dekstera, "Killing Them Softly" Endrjua Dominika, sa Bredom Pitom u naslovnoj ulozi, koji je snimljen po romanu Džordža V. Higinsa "Koganov zanat" i film "Lawless" Džona Hilkota koji je ekranizovao roman "Najvlažniji okrug na svetu" Mata Bondurenta.
Foto: Beta/AP
Šarlotu Genzburg i kontroverznog britanskog rokera Pita Doertija publika će moći da vidi u filmskoj adaptaciji "Ispovesti jednog deteta veka" Alfreda de Misea.

Japanac Kođi Vakamatsu u Kanu će predstaviti tragičnu sudbinu svog sunarodnika, pisca Jukija Mišime u filmu "11.25 The Day He Chose His Own Fate", a Marokanac Nabil Ajuš adaptirao je roman "Zvezde Sidija Mumena" Mahija Binebina o atentatima na Kazablanku 2003.

U Kanu će biti prikazan i film "Hemingvej i Gelhorn" američkog veterana Filipa Kaufmana u okviru omaža koji će biti upriličen čuvenom američkom piscu. Jedan od najpoznatijih američkih književnih parova igraju Nikol Kidman i Klajv Oven.

Festival će biti završen posvetom nedavno preminulom francuskom reditelju Klodu Mileru. Biće prikazan njegov poslednji film "Tereza Deskejru", snimljen po istoimenom romanu Fransoa Morijaka, sa Odri Totu u naslovnoj ulozi.

Festival počinje 16. a trajaće do 27. maja. Ovogodišnji simbol festivala je holivudska zvezda Merlin Monro.

Više fotografija iz Kana pogledajte u našoj Galeriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: