“Zlatna maska“ za “Hazarski rečnik“

Povodom Međunarodnog dana pozorišta, teatar u gradu Opole (Poljska) dodelio je nagradu “Zlatna maska za performans godine predstavi „Hazarski rečnik. Deca snova“, rađenoj prema istoimenom romanu Milorada Pavića. Nagrada je pripala režiseru Pavelu Pasiniju i scenografu Suzani Srebrnoj.

Izvor: B92

Petak, 29.03.2013.

12:18

Default images

U obrazloženju žirija stoji da: “ova moderno hrabra a istovremeno monumentalna predstava predstavlja vrhunski umetnički projekat u kojem su san, fantazija i mašta kategorije koje povezuju udaljene prostore, vreme, verske i filozofske sisteme“.

Trosatna predstava-spektakl “Hazarski rečnik. Deca snova“ (S³ownik Chazarski. Dzieci Snów) po romanu Milorada Pavića imala je premijeru u Poljskoj sredinom februara 2012.

Teatar „Jana Kohanovskog” u gradu Opole na jugu Poljske, poznat kao središte međunarodnih pozorišnih festivala, izveo je u režiji Pavela Pasinija, spektakl na tri scene simultano i sa tri vrste publike.

Nesumnjivo da se reditelj Pasini odlučio za složeni i skup pozorišni projekat mešajući eksperiment i odlike klasičnog teatra. Hor, multidimenzionalnost vremena, političke implikacije, raskošni kostimi, sadejstvo glumaca i publike, scena pod centrifugom – sve su to elementi od kojih je sazidana predstava koja očigledno prekoračuje granice u pozorištu, kao što je to činio i Pavić u svojim književnim delima.

Inače, u Srbiji je jedina pozorišna adaptacija ovog planetarno poznatog romana Milorada Pavića izvedena u režiji Tomaža Pandura i njegove internacionalne trupe, svega četiri puta. U svetu, pak, adaptacija „Hazarskog rečnika“ igrana je od Njujorka do Moskve, sopšteno jeiz Legata Milorada Pavića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: