Aktuelno 4

01.05.2024.

15:23

Oprezno danas: Krpelji vrebaju sa svih strana

Već duže vreme lekari upozoravaju da posle boravka u prirodi obavezno pregledamo kako sebe, tako i decu, i da odmah reagujemo ukoliko spazimo krpelja.

Izvor: B92

Oprezno danas: Krpelji vrebaju sa svih strana
sruilk/Shutterstock

Podeli:

Iako ne znači da je svaki krpelj unapred zaražen, bolesti koje prenosi mogu imati veoma ozbiljne posledice po ljudsko zdravlje. Prenosilac je spiroheta od kojih  je najopasnija Borrelia burgdorferi  koja prouzrokuje opasnu Lajmsku bolest.

Osim nje krpelj je uzročnik krpeljskog meningoencefalitisa, kju groznice i kongo hemoragične groznice, kao i mnogih drugih zaraznih bolesti.

Prvi simptom posle "ugriza" krpelja može proći neopaženo; najpre će se javiti prstenasto crvenilo, a zatim mogu nastupiti i ostali simptomi u roku od dva do trideset dana (povišena temperatura, glavobolja, umori i bol u mišićima), kada se obavezno treba javiti lekaru radi uspostavljanja adekvatne dijagnoze.

Mere predostrožnosti

  • Ako boravite u prirodi, nosite odeću dugih rukava i nogavica, kao i zatvorene cipele.
  • Na odeći svetlih boja lakše ćete uočiti krpelja.
  • Krećite se označenim stazama gde je manja mogućnost kontakta s krpeljima.
  • Ako imate kućnog ljubimca, pregledajte ga nakon svake šetnje, jer i oni mogu preneti zarazne bolesti na ljude (zoonoze).
  • Koristite adekvatne repelente koje možete nabaviti u apoteci, a koji će vas zaštiti  od krpelja, ali i ujeda komaraca. Njihovo dejstvo je najčešće između četiri i šest sati.

 

Kako izvaditi krpelja

Najbolje je ukoliko do ujeda dođe, da krpelja izvadi stručno lice i to što pre, u roku od 24 sata. Odstranjivanje krpelja može se obaviti u svakoj zdravstvenoj ustanovi (ambulanti, domu zdravlja, odeljenju za kožne bolesti).

Šta ne treba raditi

Često smo čuli za savet da krpelja treba ošamutiti nekim jačim mirisom, kao što je alkohol ili benzin i da će se on na taj način lakše izvući. Činjenica je da će takav atak krpelja naterati da se zavuče još dublje pod kožu.

Obratite pažnju na mesta koje krpelji posebno "vole" – ispod pazuha, oko pupka, na preponama, iza ušiju i na kosmatom delu glave i ne odlažite njegovo odstranjivanje.

Povedite računa nakon danas boravka u prirodi, i obavezno se obratite lekaru ukoliko dođe do ujeda krpelja.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: