Kosovo 0

02.05.2024.

14:35

Petković: Beograd podržava Lajčakov proces za formiranje ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, zajedno sa ambasadorom Markom Đurićem, razgovarao je danas sa ambasadorima i predstavnicima zemalja Kvinte u Beogradu i predstavnikom Delegacije Evropske unije.

Izvor: B92

Petković: Beograd podržava Lajčakov proces za formiranje ZSO
TANJUG/ KANCELARIJA ZA KiM/ nr

Podeli:

Razgovarali su o neophodnosti formiranja ZSO, poslednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, koji je nedavno održan u Briselu, kao i o političko-bezbednosnoj situaciji na KiM. 

Petković je preneo jasnu poruku Beograda o neophodnosti formiranja ZSO, na koju Srbi
na Kosovu i Metohiji čekaju punih 11 godina. U tom smislu on je istakao da Beograd
visoko ceni i podržava napore koje je SP EU Miroslav Lajčak uložio u pokretanje
procesa formiranja ZSO.

Petković i Đurić su u tom smislu ponovili poziciju Beograda da nacrt Statuta ZSO koji je izradila EU, a koji se  tiče nadležnosti i strukture ZSO, onako kako je dogovoreno sporazumima iz  2013 i 2015, može da bude dobra osnova za nastavak razgovora i dogovora o konačnom Statutu ZSO. Sagovornicima je još jednom objašnjen ceo proces formiranja ZSO i uloga Upravljačkog tima, predstavničkog tela Srba sa KiM, koje su formalno potvrdili i BG i EU i Priština, a koje je sporazumima nadležno da izradi Nacrt koji je predstavljen dijalogu na visokom nivou 2. maja 2023.

Petković je potom sagovornike podsetio da je delegacija Beograda imala nekoliko konstruktivnih sastanaka prošle godine o Nacrtu Statuta ZSO sa ekspertima EU, ali da su nažalost ti razgovori zastali onog trenutka kada je Kurti doneo jednostranu odluku o ukidanju dinara na KiM. Svaki suštinski pomak u dijalogu po pitanju ZSO za Beograd je važan i zato je srpska delegacija, pored izrađenog Nacrta statuta Upravljačkog tima, prihvatila i rad na Nacrtu statuta EU,  i to u delu koji se bavi konkretnim koracima na formiranju ZSO, bez prejudiciranja statusnih pitanja.

U skladu s tim, Beograd je izrazio punu spremnost da se ti razgovori o Statutu nastave tamo gde su nepotrebno stali i to bez ikakve krivice Beograda.

Po pitanju dinara Petković je istakao da su razgovori u Briselu bili teški i da je delegacija Beograda iznela svoje predloge i komentare za rešavanje krize, nastale odlukom Prištine da suspenduje upotrebu dinara u pokrajini i platni promet sacentralnom Srbijom, naglasivši da se taj problem mora urgentno rešiti, jer dovodi u pitanje fizički opstanak srpskog naroda na KiM. 

Petković je iskoristio priliku da sagovornike podseti da Priština jedanaest godina odbija da formira ZSO i da upravo iz te činjenice proističu svi problemi koje stvara režim Aljbina Kurtija. Pored toga, dodao je da svakodnevno nasilje koje prištinski režim sprovodi nad Srbima i ogoljena mržnja prema svemu što je srpsko na KiM, ugrožava teško stečenu stabilnost na terenu i u celom regionu. 

Direktor Petar Petković je informisao sagovornike i o nedavno održanom referendumuza smenu lažnih albanskih gradonačelnika na severu KiM, koji je unapred bio osmišljen tako da ne uspe i da omogući Kurtiju da i dalje sprovodi vlast u četiri srpske opštine sa 3,5% podrške birača.

I za sve to, za najflagrantnije kršenje ljudskih prava Srba na KiM, koje se odigrava pred očima međunarodne zajednice, ispada da su privremene vlasti u Prištini nažalost nagrađene pokretanjem procedure za članstvo u Savetu Evrope, koje se dešava mimo svake utvrđene procedure, zbog čega se toj nepravdi  treba odupreti u ovoj najstarijoj evropskoj organizaciji, rekao je Petković.

Na kraju razgovora direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković je zaključio da je Beograd sve svoje obaveze iz Briselskog dijaloga ispunio i da nastavlja da učestvuje u daljim razgovorima u najboljoj veri da nam je neophodno očuvanje mira na terenu i postizanje zajedničkog rešenja i kompromisa.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: