Ponedeljak, 17.09.2012.

09:32

"Oni žive" danas na Bitefu

Pozorišno-politički projekat mladih dramaturga Maje Pelević i Milana Markovića "Oni žive (U potrazi za nultim tekstom)", koji je proletos podigao dosta prašine u javnosti, biće ponovo izveden 17. septembra u glavnom programu 46. Bitefa.

Izvor: Tanjug

Default images

Reč je o javnom čitanju teksta "Oni žive", koje izvode sami autori, u 18 sati na sceni "Studio" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) i sutra u 20 sati u svečanoj sali Starog dvora.

U okviru projekta dvoje autora se u februaru ove godine učlanilo u čak sedam partija - Demokratsku stranku Srbije, Ujedinjene regione Srbije, Socijaldemokratsku partiju, Demokratsku stranku, Liberalno-demokratsku partiju, Srpsku naprednu stranku i Socijalističku partiju Srbije.
Javno èitanje teksta projekta Oni Žive (www.bitef.rs)
Vrlo brzo nakon učlanjenja postali su članovi većine stranačkih Saveta za kulturu, a u nekim partijama dospeli su i na kadrovsku listu. Svojim novim partijskim "kolegama" predstavili su se tekstom "Ideja, strategija, pokret" u kojem su izneli razmišljanja na temu marketinške strategije stranke.

Kako kažu Pelevićeva i Marković, u svim strankama dobro je prihvaćen taj tekst koji je zapravo nastao preuzimanjem delova teksta Jozefa Gebelsa "Znanje i propaganda" iz 1928. godine.

Kako kažu Pelevićeva i Marković, u svim strankama dobro je prihvaćen taj tekst koji je zapravo nastao preuzimanjem delova teksta Jozefa Gebelsa "Znanje i propaganda" iz 1928. godine.

Javno čitanje prvo je bilo planirano za 17. mart u JDP-u, ali je otkazano, a autori su dobili prostor 8. aprila u Domu omladine.

Projekat je zaživeo i na blogu www.onizive.wordpress.com.

U glavnom programu Bitefa 17. septembra će gostovati subotičko pozorište "Deže Kostolanji" sa predstavom Andraša Urbana "Dogs and drugs", u 20 sati na sceni Bitef teatra.

Scenski tekst ove aktuelne predstave - segmente na temu nasilja, narkomanije i seksualnosti, postavili su reditelji Jelena Bogavac, Ferenc Peter i Zoltan Puškaš, a Urban ih je isprepletao i uobličio u koherentnu umetničku celinu.

Reditelj i članovi ansambla subotičkog teatra kreirali su stilski eklektično delo, u kom se burleska i travestija smenjuju sa hiperrealizmom i kabareom, ocenila je domaća kritika.

Predstavu izvode glumci Marta Bereš, Arpad Mesaroš, Gabor Mesaroš, Kinga Mezei, Imre Elek Mikeš i Zoltan Pletl.

U repriznom programu Bitefa danas će na različitim lokacijama biti izvedene predstave "Nosferatu" (Hrvatska), "Gozba" (Slovenija) i "Vežba iz koreografije pažnje" (Srbija).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: