Petak, 03.11.2017.

11:00

Vojvođanski "čupavci" ovekovečeni okom kamere

Vojvodina je šezdesetih godina bila bastion rokenrola. Osim većih gradova, Novog Sada, Pančeva, Sremske Mitrovice, Subotice, Šida, Sombora, Sente, tih godina, i svako selo imalo je rok bend.

Izvor: B92

Vojvođanski
Thinkstock / Ilustracija

Možda je široj javnosti ovaj podatak nepoznat, ali to je bio dovoljan povod da grupa profesionalaca i zaljubljenika u rokenrol snimi, reklo bi se, jedinstven dokumentarni serijal o vojvođanskoj rok sceni. Serijal je zapravo ekranizacija "Ilustrovane enciklopedije rok muzike u Vojvodini", Bogomira Mijatovića.

"Vojvođanska rok end rol priča" snimana je godinu dana, svakodnevno, na preko 30 lokacija u Vojvodini, a ruši rekorde i po broju snimljenih intervjua. Preko 250 aktera govorilo je pred kamerama ekipe koja je snimila serijal, a koji gledaoci već treću sezonu gledaju na prvom programu RTV-a, četvrtkom od 23.30.

Tokom prethodne dve sezone serija je već postala kultna, a ideja je da bude emitovana u 48 nastavaka. Poznavaoci vojvođanske rok scene ocenjuju da je serijal jedinstven i da ima posebnu vrednost, pre svega zbog činjenice da je nastao pod kapom RTV, koji je time ne samo opravdao funkciju javnog servisa, nego i gledaocima omogućio da saznaju brojne činjenice iz oblasti rok kulture, koje su do sada, široj javnosti, bile nepoznate.

Posebna vrednost serijala je i u tome što je zabeležio svedočenja, anegdode sa koncerata, snimanja, koje su pred kamerama prepričali vojvođanski rokeri, buntovnici, koji su obeležili muzičku scenu Panonskog mora u poslednjih pola veka, a neki od njih, odnedavno, više nisu među nama.

Treća sezona govori o možda najplodnijem i najkreativnijem razdoblju roka u Vojvodini, koji je iznedrio Lunu, La Stradu, Boje, Obojeni program. Svetski poznati muzičar, kompozitor i producent Mitar Subotić Suba alijas Rex Ilusiivi ostavio je značajan trag na svetskoj sceni, što je manje poznato u našoj javnosti, pa je ova serija prilika da se podsetimo i na ta velika dostignuća. Osamdesete su bile možda najplodnije godine, kada je Novi Sad bio ravnopravan muzički centar sa Zagrebom i Beogradom, mnogi se slažu da je u kreativnom smislu i prednjačio.Treća sezona "Vojvođanske rok end rol priče" uvodi nas i u burne devedesete, kada je rok u Vojvodini pokazao svu svoju vitalnost i buntovnost.

Osim zvučnih imena, poput Slobodana Tišme – dobitnika NIN-ove nagrade, Nebojše Čonkića ili braće Vranešević, u trećoj sezoni gledaoci će moći da vide i čuju i brojne manje poznate rokere, koji su imali i te kako uticaja u to vreme, a svojim ostvarenjima ostavili veliki trag. Ekipa "Vojvođanske rok end rol priče" snimila je i rokere, koji su danas poznati u političkom svetu, ali su u ono vreme bili značajni akteri vojvođanske rok scene, među kojima su Borko Stefanović, Nenad Čanak, Goran Matić, Dragan Veselinov.

Do sada su gledaoci mogli da vide i ko su bili najpoznatiji "čupavci" iz Kikinde, Subotice, Zrenjanina, Crvenke, Golubinaca, Bečeja, ali i da saznaju kako su svoj put ka bini probijali uveliko afirmisani muzičari kao što su Eva Braun, Instant karma, Zlatni akordi, Laboratorija zvuka, Suba, Pekinška patka i mnogi drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

12 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

7 h

Podeli: