Nedelja, 28.12.2014.

15:03

Iranski general poginuo u Iraku

Jedan viši iranski vojni zvaničnik poginuo je u Iraku, gde se nalazio kako bi savetovao iračke trupe u borbi protiv džihadista iz Islamske države.

Izvor: Tanjug

Default images

"Brigadni general Hamid Taghavi je umro mučeničkom smrću tokom misije savetovanja iračke vojske i dobrovoljaca u gradu Samara", navodi se u saopštenju iranske Garde, a prenela je agencija AFP.

Taghavi će biti sahranjen sutra u Teheranu, najavila je Garda.

Grad Samara, udaljen oko 110 kilometara severno od Bagdada, većinski je sunitski grad, ali se u njemu takođe nalazi džamija Al-Askari, jedno od najsvetijih mesta za šiitske muslimane.

Iran, gde većinu stanovništva čine šiiti, poslao je vojne savetnike u Irak da pomognu u obuci i opremanju iračkih snaga u borbi protiv militanata grupe ID, koja je zauzela velika područja Iraka u ofanzivi u junu.

Iran nije deo koalicije na čelu sa SAD, koja izvodi vazdušne udare na pozicije IS u Iraku i u susednoj Siriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: