Krf je jedno od najpopularnijih grčkih ostrva među Srbima, ali i turistima iz čitavog sveta.

Pripada grupi Jonskih ostrva pored Lefkade, Kefalonije, Itake i drugih.

Prema grčkoj mitologiji, ostrvo je dobilo ime po ćerki boga Asopa, nimfi Kerkiri, koju je oteo Posejdon. Druga i verovatno tačnija pretpostavka o poreklu imena vezana je za prevod naziva na grčki - greben pun vrhova.

Odlikuje ga bogata istorija i kultura, kao i prirodne lepote, nestvarne plaže i poseban šarm. Zbog toga smo za vas izdvojili sve što treba da obiđete ukoliko ste odabrali Krf kao letnju destinaciju ovog leta.

Grad Krf/ Kerkira

Kerkira je grad bogate istorije i kulture, zbog čega morate da izdvojite bar jedan dan kako biste ga obišli. Zbog svoje lepote, istorije i očuvanosti nalazi se na spisku svetske kulturne baštine UNESKO-a.

Čitavo ostrvo je dobro povezano pristupačnim autobuskim linijama, tako da sa lakoćom možete da organizujete izlet do glavnog grada ostrva.

Shutterstock/proslgn


Posetite grčku pravoslavnu crkvu Svetog Spiridona u kojoj se nalaze i mošti ovog sveca. Crkva je sagrađena  1580-ih godina i smatra se najpoznatijom na Krfu. Stanovnici ostrva veoma poštuju ovog sveca, zbog čega se muškoj deci često daje ime Spiridon.
 

Obavezno obiđite i staru venecijansku tvrđavu.

Ostrvo Vido

Tokom Prvog svetskog rata, nakon Albanske golgote, srpski vojnici su pronašli spas na Krfu i ostrvu Vido. Danas se u glavnom gradu nalazi muzej posvećen njima, kao i mauzolej na Vidu u kome su zapisana imena onih koju su stadali.

Veliki broj srpskih vojnika je sahranjen u moru kraj ostrva, u čuvenoj Plavoj grobnici.

Brodovi iz grada Krfa svaki dan prevoze turiste do Vida. Vožnja traje oko 10-ak minuta.

Shutterstock/Vladimir Borovic

Kuća Lorensa Darela

Na Krfu u mestu Kalami, nalazi se i bela kuća čuvenog pisca Lorensa Darela u kojoj je tokom jednog perioda svog života živeo. Nakon HBO serije "Darelovi" mnogi su poželeli da vide ovu kuću, Kalami i sam Krf.

Shutterstock/Yassmin Photo

Najbolje plaže na Krfu

Naravno, neizostavni deo priče o Krfu su i njegove plaže koje odlikuje modro plavo more i bujna priroda koja ih okružuje. Neke od najpoznatijih i najlepših plaža na ostrvu su: Agios Gordios, Paleokastritsa, Myrtiotissa, Rovinia, Bataria, Kassiopi i mnoge druge.

Ljubiteljima peščanih plaža preporučujemo plaže: Agios Gordios, MarathiasGlifada, Issos i Paleokastritsa. Dok su lepe šljunkovite opcije: Rovinia, Kerasia, Nissaki i Kalami plaža.

Shutterstock/Mike Laptev

Posebno izdvajamo i dve plaže po kojima je Krf prepoznatljiv, a to su Porto Timoni i Canal d'Amour.


Plaža Timoni je smeštena na severozapadnom delu ostrva, u blizini malog tradicionalnog sela Afionas. Plaža je specifična po tome što se sastoji od dve različite, ali podjednako lepe plaže razdvojene trakom zemlje, što rezultira jedinstvenom formacijom. 

Obe obale su prekrivene šindrom i šljunkom i okružene bujnim zelenilom, sa kristalno čistim vodama u nijansama tirkizne boje. Štaviše, njeno morsko dno je idealno za ronjenje, dok je obližnja morska pećina takođe vredna posete!

Shutterstock/Nick N A


Sidari je, verovatno, područje sa najvećim brojem turista na celom Krfu, domaćin jedinstvene plaže Canal d'Amour  ili Kanala ljubavi. Podseća na lunarni pejzaž, a u pitanju je jedinstveno područje zaliva okruženo velikim liticama. Ima kristalno čistu vodu, krupni pesak duž obale, plitko morsko dno i mnoštvo pećina.

Plaža je delimično uređena, ima mnoštvo ležaljki za iznajmljivanje, kao i brojne barove na plaži u blizini. U okolini se nalaze i neke prodavnice i restorani, idealni za opuštajuće vreme pored Canal d'Amour! Pored toga, posetioci će na obali naći usluge iznajmljivanja čamaca. 

Na ovoj plaži je velika gužva tokom leta, pa se pobrinite da dođete ranije.

Shutterstock/Andrew Mayovskyy

Paksos i Antipaksos

Preporučujemo vam da odvojite jedan dan i za izlet do ostrva Paksos i Antipaksos koja svojom tirkiznom vodom oduzimaju dah. Cena ovog celodnevnog izleta kreće se oko 50 evra.

Uživajte u pogledu na litice, u nestvarnim plažama i usput zaplovite u morske pećine. Čamac pristaje na plaži Voutoumi i u primorskom selu Gaios, omogućavajući vam da istražite obe lokacije u slobodno vreme.

Shutterstock/Greens and Blues

Cene na Krfu

Cene smeštaja na Krfu za dve osobe kreću se od 95 evra za noćenje za dve osobe u julu i avgusti, ukoliko smeštaj tražite u sopstvenoj režiji na popularnim sajtovima poput Bookinga i Arbnb-a.

U agencijama se cene kreću od oko 620 evra za 11 noćenja po osobi.

Cena girosa je oko 3,50 evra, malo pivo je oko 3 evra, koka kola oko 2 evra, dok je cena kafe oko 3 evra.

Cene osnovnih namirnica su:

  • Hleb -1, 29 evra
  • Mleko - 1,50 evra
  • Jaja - 2 evra 6 komada

Podeli: