Sreda, 06.08.2014.

12:55

Saradnjom do Zakona o finansiranju

Saradnjom Pokrajinske i republičke vlade Vojvodina bi mogla dobiti kvalitetan zakon o finansiranju u roku od samo dva meseca, rekao je Balint Pastor.

Izvor: Tanjug

Default images

Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara u Skupštini Srbije je dodao da bi time budžet Srbije za 2015. godinu mogao biti planiran, pa bi se izbegla diskusija o tome koliko iz republičkog budžeta treba da pripadne Pokrajini.

Pastor je poručio da SVM daje podršku novom ministru finansija Dušanu Vujoviću, kao i da je njegova stranka spremna da da pun doprinos izradi zakona o finansiranju Vojvodine čije donošenje, kaže, kasni šest godina.

Po Ustavnom zakonu o sprovođenju Ustava, naime, taj pravni akt trebalo je da bude usvojen najkasnije do 2008. i paralelno s njim zakon o prenosu nadležnosti Vojvodini.Taj drugi zakon je donet, ali je u međuvremenu Ustavni sud ocenio da je dvadesetak njegovih odredbi protivustavno pa bi n trebalo da bude izmenjen i dopunjen.

Oba zakona su izuzetno važna za kvalitetniji život građana u Vojvodini, međutim, oni ne mogu biti usvojeni bez podrške Srpske napredne stranke, koja ima većinu u Skupštini Srbije, rekao je Pastor za "Dnevnik".

Vladajuća većina (DS, LSV i SVM) u pokrajinskom parlamentu prošle godine usvojila je platformu za izradu zakona o finansiranju, ali je sve i ostalo na tome, podsetio je Pastor, dodajući da tu platformu osporava pre svega SNS, ali i druge stranke opozicije, s obrazloženjem da predviđa "cepanje poreskog sistema Srbije".

"Nadam se da će novi ministar finansija predvoditi radnu grupu sastavljenu od stručnjaka iz Republike i Pokrajine koja će u roku od dva meseca napisati zakon o finansiranju Vojvodine. Dobro je što je Statut Vojvodine usvojen, ali sada treba doneti i taj važan pravni akt", kaže Pastor.

On je podsetio to da su predsednici te republičke radne grupe i ranije bili ministri finansija, prvo Mlađan Dinkić, zatim Lazar Krstić i da je Dinkić svega jedanput sazvao radnu grupu, dok je Krstić održao više sastanaka i tom prilikom su globalno i utvrđeni zadaci radne grupe.

"Zakon o finansiranju treba da odredi koje vrste poreza pripadaju Vojvodini i koliki je procenat tih poreza. Dosadašnja desetogodišnja praksa je bila da se iz godine u godinu prepisuje iz budžeta u budžet da određeni procenat od poreza na dobit i na dohodak građana ostaje u Vojvodini. To bi trebalo da se reguliše zakonom koji će da odredi i to koje vrste poreza pripadaju Pokrajini u celosti. Zakon se može kvalitetno napisati u saradnji Pokrajinske i Republičke vlade", ističe Pastor.

Dodaje da bi bilo iracionalno da u pisanju zakona ne učestvuju republički organi.

"Nije stvar u tome da taj pravni akt ne znaju pripremiti u Pokrajini, nego je reč o tome da se zakon usvajaja u republičkoj skupštini i potrebna je dobra saradnja dveju vlada. Nemamo više vremena za gubljenje i smatram da je krajnje vreme da stručni ljudi iz Pokrajine i Republike sednu za sto i da napišu zakon", poručuje Pastor.

On je dodao da je predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić za predstavnike Vojvodine odredio Dragoslava Petrovića i Andora Delija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: