Društvo 2

16.06.2024.

15:24

"Povedite decu, sve ih je više sa visokim pritiskom": Doktor iz Čačka pozvao rodtelje na brzu reakciju

Prema preporuci Ministarstva zdravlja preventivni pregledi u nedleju, 16. juna održaće se i u čačanskom Domu zdravlja od osam do 17 časova.

Izvor: RINA

"Povedite decu, sve ih je više sa visokim pritiskom": Doktor iz Čačka pozvao rodtelje na brzu reakciju
RINA

Podeli:

Direktor doma zdravlja u Čačku, dr Aleksandar Pajović istakao je da će pored pregleda odraslog stanovništva biti organizovani i preventivni pregledi dece u Dečijem i školskom dispanzeru.

"Ja sada pozivam roditelje da dovedu decu, to će biti vrsta sistematskog pregleda. Postoje sistematski pregledi koji se rade deci u određenoj starosnoj dobi ali ovo će biti vanredni sistematski pregledi, gde će naši pedijatri pregledati decu. Ukoliko neko želi biće urađena i laboratorija, prekontrolisana glikemija pa čak i krvni pritisak kod dece školskog uzrasta", rekao je za RINU dr Pajović.

U okviru preventivnih pregleda biće rađena i analiza laboratorije gde će se raditi krvna slika sa glikemijom i analiza krvi na tumor markere digestivnog trakta, uglavnom debelog crvea (CEA, CA 19-9, AFP).

"Radiće se i ultrazvučni pregledi abdomena. Mi smo na poslednjim preventivnim pregledima imali 131 pacijenta koji je došao na ultrazvučni pregled. Ovoga puta ćemo raditi sa sva lekara. Radiće se klasični pregledi, srce, pluća i EKG gde bude potrebe", rekao je Pajović.

Dr Pajović je naglasio da je prema statistici od do sada urađenih preventivnih pregleda preko 10 odsto pregledanih pacijenata poslato na dalju dijagnostiku u sekundarne zdravstvene ustanove.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Uskoro obnova Lazarevog grada

Evropska unija je preko EU PRO Plus programa obezbedila više od 9,6 mil EUR za realizaciju 18 projekata koji će doprineti boljem životu stanovništa u 30 lokalnih samouprava, koje su prethodno razvile teritorijalne strategije.

9:09

16.7.2024.

1 d

Podeli: