Ponedeljak, 28.07.2014.

15:38

TS: Puna javnost vlasništva medija

Transparentnost Srbija ocenila da, mada je Predlog zakona o javnom informisanju i medijima napredak, ne obezbeđuje javnost svih podataka medijskog vlasništva.

Izvor: Beta

Default images

U saopštenju Transparentnosti Srbija navodi se da firma koja osniva medij može biti osnovana sa veoma skromnim početnim ulaganjem jednog fizičkog ili pravnog lica, a na rad medija nesumnjivo mogu uticati i veliki oglašivači, sponzori i zajmodavaci.

"O mogućnostima uticaja na uredjivačku politiku po tim osnovama, koji mogu biti daleko značajniji od samog vlasništva, nacrt zakona uopšte ne govori što je, po shvatanju Transparentnosti Srbije, neprihvatljivo", piše u saopštenju.

Predlog zakona je, kako se navodi, u odnosu na nacrt poboljšan u pogledu javnosti vlasništva, jer predvidja obavezno objavljivanje podataka o "pravnim i fizičkim licima koja neposredno ili posredno imaju više od 5 odsto osnivačkog kapitala" u medijima.

"Medjutim, obaveza koja je stajala u Nacrtu - da se odbije registracija medija u čijoj vlasničkoj strukturi učestvuje i firma kojoj nije moguće sa sigurnošću odrediti krajnje vlasnike - fizička lica (na primer u slučaju off-shore kompanija), više se ne navodi izričito, a nije jasno da li postojeće odredbe mogu da obezbede ostvarivanje tog cilja", navodi Transparentnost Srbija.

Dodaje se da je zbog toga neophodno u skupštinskoj proceduri dopuniti i izmeniti odredbe o javnosti medijskog vlasništva, kada već javna rasprava nije iskorišćena da se to učini.

Transparentnost Srbija je navela da je na problematičnost pojedinih odredaba ukazala u sklopu javne rasprave o nacrtu zakona, koja je održana pre čak šesnaest meseci.

"Nacrt je u medjuvremenu bio upućen na analizu u Brisel, što je svakako važno zbog evrointegracija Srbije, ali ni u kojem slučaju ne sme da predstavlja zamenu za dužnost koju Vlada ima prema sopstvenim gradjanima koji su uzeli učešće u javnoj raspravi, a koji nisu obavešteni o razlozima zbog kojih njihovi predlozi nisu prihvaćeni. Ministarstvo kulture i informisanja je na taj način odstupilo i od sopstvene dobre prakse", piše u saopštenju.

Skupština Srbije razmotriće u sredu predloge zakona o javnom informisanju i medijima, o elektronskim medijima i o javnim medijskim servisima. Te zakonske predloge vlada je uputila parlamentu na usvajanje po hitnom postupku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

9 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

14 h

Podeli: