Utorak, 26.11.2002.

21:32

Đurđević: Forum za kulturu Vlaha podstiče separatizam

Izvor: Beta

Default images

Predsednik Vlaške demokratske unije u Boru Slobodan Đurđević optužio je "Forum za kulturu Vlaha" iz Bora za "podsticanje separatizma i rumunizaciju vlaškog stanovništva u Timočkoj Krajini". On je rekao da je nedavna skupština nestranačke organizacije "Forum za kulturu Vlaha" održana mimo Statuta te organizaije i da je na njoj prevagnula "prorumunska separatistička opcija". "Podižemo glas protiv rumunizacije Vlaha u Srbiji i pozivamo sve ljude da se okupe oko VDU koja se zalaže za ostvarivanje njihovih vitalnih interesa mirnim i demokratskim načinom", rekao je Đurđević. On je ocenio da ovdašnja shvatanja prorumunskih organizacija nemaju nikakvo utemeljenje među Vlasima u Timočkoj Krajini i dodao da Vlasi odbacuju stav da su Rumuni i da je Rumunija matica Vlaha. Prema njegovim rečima, u toku je završna faza priprema za osnivanje novog udruženja pod nazivom "Vlaški narodni fond". Đurdjević je rekao da će cilj te organizacije biti obezbeđivanje "finansijskih, i ostalih uslova za razvoj materijalne i duhovne kulture Vlaha u Srbiji. On je rekao da VDU planira osnivanje radio i TV-stanice na vlaškom jeziku, Instituta za proučavanje istorije i kulture Vlaha, Doma kulture i stvaranje etno-sela kao muzeja na otvorenom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: