Petak, 07.06.2013.

22:57

Bez datuma Berlin gubi kredibilitet

Nemačka može da izgubi kredibilitet ukoliko Bundestag ne podrži određivanje datuma pregovora Srbije i EU, kažu socijaldemokratski evroposlanici za list Danas.

Izvor: Danas

Default images

Knut Flekenštajn, funkcioner opozicione nemačke Socijaldemokratske partije i poslanik Evropskog parlamenta, i Libor Rouček, potpredsednik Socijaldemokratske frakcije EP, zadužen za spoljnu politiku, boravili su u poseti Beogradu.

Flekenštajn i Rouček, u razgovoru za list Danas, ocenjuju da ukoliko nemački savezni parlament, Bundestag, odluči da Srbiji treba dati samo neku vrstu "zelenog svetla", ali ne i konkretan datum za početak pregovora o članstvu u EU, Nemačka može da izgubi kredibilitet, a to će biti i veliki šamar za Uniju u celosti.

Kako navode sagovornici lista Danas, u slučaju da se ostvari negativan scenario, nastavak evropskih integracija Srbije bio bi odložen za najmanje nekoliko meseci, što bi predstavljalo "loš signal i veliko razočaranje".

Ukoliko je Bundestag razuman treba da pošalje jasan signal Srbiji da je svi želimo u EU i da treba odrediti konkretan datum, smatra Knut Flekenštajn. “Odluka koja bi podrazumevala samo zeleno svetlo bila bi neodgovorna. Srbija je uradila svoj domaći zadatak i sada joj treba to priznati. Kancelarka Angela Merkel treba da apeluje na ljude u sopstvenoj stranci, Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU), da prestanu da zloupotrebljavaju građane Srbije zarad aktuelne izborne kampanje u Nemačkoj”, kaže on.

Po mišljenju Libora Roučeka, ponašanje pojedinaca u CDU predstavlja razočaranje, jer je do sada većina nemačkih stranaka stavljala naglasak na proširenje EU. On kaže da Nemačka još uvek ima nedovršen posao kada je reč o evropskoj integraciji Zapadnog Balkana.

“Da, postoje problemi u tom regionu, kao što i unutar EU i evrozone ima ozbiljnih teškoća, koje se, pre svega odnose na finansije i visoku stopu nezaposlenosti u mnogim državama. Ali, ne smemo da zaboravimo da je za stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana i ostatka Evrope neophodno da i dalje poklanjamo veliku pažnju procesu proširenja EU”, kaže Rouček.

“Naravno, Beograd treba da uradi i niz domaćih zadataka koji se odnose na sprovođenje reformi, ali zaslužuje da dobije datum početka pregovora. Srbija je u proteklih nekoliko meseci ostvarila ogroman napredak, pre svega u odnosima s Kosovom, što niko nije očekivao. Istovremeno, srpski zvaničnici uvek treba da imaju na umu da početak pregovora o članstvu ne znači automatski priključivanje, odnosno da moraju da ispunjavaju brojne obaveze”, podseća on.

Flekenštajn dodaje da su tokom posete našoj zemlji imali razgovore s premijerom Ivicom Dačićem, prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, bivšim šefom države Borisom Tadićem i članovima skupštinskog Odbora za evropske integracije, kao i da svi oni misle da je Srbija uradila ono što je EU zahtevala od nje.

“Uveren sam da srpski političari iskreno žele da ispune ono što je dogovoreno u dosadašnjim rundama briselskog dijaloga i da se Srbiji može verovati”, ocenjuje Flekenštajn.

Da kod glavnih političkih stranaka u Srbiji postoji konsenzus oko rešavanja kosovskog pitanja, slaže se i evroposlanik Rouček.

“Naravno, navedeni problem je veoma bolan, ne samo za političare već i za srpsko društvo u celini, ali dobro je što postoji saglasnost da takva trauma treba da postane stvar istorije. To predstavlja preduslov da se Srbija usredsredi na sadašnjost i budućnost, na sprovođenje reformi, pre svega kada je reč o ekonomiji, pravosuđu, borbi protiv korupcije, unapređenju životnog standarda za obične građane”, poručuje on.

Pored pitanja Kosova, pred Srbijom, ali i Evropom, su brojni drugi izazovi – naročito rešavanje ekonomskih teškoća.

“Što se tiče ekonomije, činjenica je da političari u Srbiji i ostalom delu Evropu nisu mađioničari. Niko nema magičnu formulu i problemi su vrlo ozbiljni. Dakle, biće potrebno nekoliko godina da se situacija popravi, a na političarima u Srbiji je da precizno objasne javnosti koja je svrha svih koraka koje preduzimaju. Čuda niko ne treba da očekuje. Nijedna država u regionu ne beleži značajan ekonomski rast, pa ni Srbija ne može da ‘stvara čuda’ u takvom okruženju”, ocenjuje Rouček.

Sagovornici lista Danas iz Evropskog parlamenta poručuju da je za unapređenje ekonomske situacije u evrozoni i EU u celosti neophodno "više demokratije i više kontrole nad radom kompanija i institucija".

Prema rečima Knuta Flekenštajna, svi, pa i evropske socijaldemokrate, "treba da se ponašaju odgovornije " jer "nije dovoljno imati samo jedinstvenu valutu već i usaglasiti politiku". U tom kontekstu, Libor Rouček ističe da se bez odlaganja treba izboriti s problemima koji se odnose na utaju poreza i "poreske rajeve".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: