Utorak, 31.05.2011.

20:43

Bramerc: U izveštaju i zadovoljstvo

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio da će u usmenom izveštaju SB UN "izraziti zadovoljstvo" zato što je Srbija najzad izručila Ratka Mladića.

Izvor: Beta

Default images

Bramerc je rekao da će prilikom podnošenja izveštaja 6. juna insistirati na tome da je veoma zadovoljan, ali je napomenuo i da će konstatovati brojne propuste.

"Očigledno je to rezultat dobro obavljenog posla policije, obaveštajnih službi i Akcionog tima i Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom", rekao je tužilac.

Bramerc je u intervjuu za RTS kazao da je izručenje Mladića važan dan za međunarodnu pravdu, kao i da su žrtve dugo čekale dan da Mladić bude prebačen u pritvor Haškog suda.

Upitan šta je prvo pomislio nakon što je saznao za hapšenje Mladića, Bramerc je rekao da je pomislio na žrtve, ali i na to šta Mladićevo hapšenje znači za Srbiju i pomirenje naroda u regionu.

Glavni tužilac je dodao i da je svestan da više od polovine građana Srbije ne odobrava izručenje Mladića, ali je izrazio nadu da će se to promeniti nakon iznošenja dokaza o njegovoj krivici.

"Nema ničeg herojskog u tome da se ubijaju civili i streljaju muškarci i mladići", rekao je Bramerc govoreći o optužbama protiv Mladića za genocid u Srebrenici, u julu 1995. godine.

Upitan da li strahuje da bi Mladić mogao umreti pre kraja suđenja, s obrizom na njegovo zdravstveno stanje, Bramerc je rekao da Tribunal "veoma vodi računa" o zdravlju pritvorenika i da će učiniti sve da Mladić može da prati suđenje.

"Hoćemo da ovo suđenje bude najbolje moguće i on mora da bude sposoban da prati suđenje", rekao je Bramerc.

Tužilac je rekao da se nada da će uskoro biti uhapšen i poslednji optuženik na slobodi Goran Hadžić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: