Utorak, 31.05.2011.

12:39

Bez viza u Ukrajinu

Ministri inostranih poslova Ukrajine i Srbije, Kostantin Griščenko i Vuk Jeremić, potpisali su u Kijevu Sporazum o ukidanju viza između dve zemlje.

Izvor: FoNet

Default images

Posle potpisivanja, Griščenko je rekao novinarima da će sporazum omogućiti razvoj ekonomske saradnje i povećati obim putovanja građana u obe zemlje.

Pored ovoga, mnogo je sličnih prioriteta koji povezuju naše države, a ključni je zajednički cilj i Srbije i Ukrajine, a to je Evropska unija, naglasio je Griščenko

On je najavio da će uskoro biti održan ukrajinsko–spski biznis forum.

Jeremić je naglasio da između dve zemlje nema otvorenih pitanja i da Srbija i Ukrajina blisko sarađuju u međunarodnoj areni.

Planiramo i da unapredimo te odnose osnivanjem mešovitih komiteta i posetama na nivou predsednika država, rekao je Jeremić.

"Pored političkih, imamo veliki potencijal da razvijamo i ekonomsku saradnju", dodao je on.

Očekujem da ćemo uskoro potpisati i Ugovor o slobodnoj trgovini, jer je Ukrajina jedina zemlja Evrope sa kojom nemamo takav sporazum, rekao je on i dodao da će ukidanje viza omogućiti i bolju saradnju u kulturi i sportu.

Jeremić je istakao i da je Griščenka informisao o svim detaljima vezanim za rešenje pitanja Kosova i zahvalio se na podršci i solidarnosti Kijeva.

Jeremić je podsetio da je on "sticajem istorijskih okolnosti prvi ministar spoljnih poslova Srbije koji dolazi u zvaničnu posetu Kijevu".

On se danas sastao i sa predsednikom Parlamenta Ukrajine Vladimirom Litvinom, a tokom popodneva planiran je susret sa premijerom te zemlje Mikolom Azarovim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: