Subota, 12.03.2011.

13:41

15.000 ljudi u šetnji za Zorana

Hiljade građana prošlo je središnjim beogradskim ulicama u okviru "Šetnje za Zorana" koju je organizovao LDP, povodom osam godina od ubistva premijera.

Izvor: B92, Beta

Default images

Prema proceni policije i organizatora, u povorci je bilo više od 15.000 građana. Saobraćaj je u centralnim beogradskim ulicama povremeno bio zaustavljan.

Povorka građana koji nose crvene i žute ruže i sveće, krenula je od sedišta LDP-a u Siminoj ulici ka Vladi Srbije, gde je predsednik LDP-a Čedomir Jovanović položio venac na spomen-ploču na mestu ubistva Đinđića.

Pronalaženje odgovornih za ubistvo premijera Zorana Đinđića nije posao jedne stranke ili jedne vlasti, već svakog pristojnog i odgovornog čoveka koji želi da živi u normalnoj zemlji, izjavio je lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović.

Jovanović je, posle polaganja venca na spomen-ploču na zgradi vlade, gde je pre osam godina ubijen Đinđić, rekao da ovaj 12. mart "više nego svi prethodni" govori o velikoj pobedi života i istine "jer svaki normalan čovek u ovoj zemlji nosi u sebi istinu o onome šta je bio Zoran Đinđić, istinu o razlozima njegovog ubistva i istinu o nemoći svih nas u vremenu koje provodimo bez njega".

Prema njegovim rečima, treba ispuniti dve obaveze, a prva je da se beskompromisno kazne politički inspiratori pogibije Đinđića, "oni koji su u ideji moderne demokratske Srbije videli opasnost za sebe i svoje interese i od toga ova zemlja ne sme da beži".

"Druga obaveza jeste da politici zbog koje je Đinđić ubijen damo energiju koja joj je potrebna i tim ubistvom oduzeta", dodao je lider LDP.

Učesnici "Šetnje za Zorana", u organizaciji LDP, krenuli su sa beogradskog Trga Republike ka zgradi Vlade Srbije, gde su položili cveće, a zatim nastavili do Aleje velikana na Novom groblju, gde je Đinđić sahranjen.

Posle polaganja venca u dvorištu zgrade Vlade Srbije, građani će otići do Aleje zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju, gde će na Đinđićevom grobu položiti cveće i vence.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: