Subota, 10.07.2010.

09:37

Sletelo avion sa špijunima

Avion sa zatvorenicima deportovanim iz Rusije u sklopu špijunske razmene između SAD i Rusije, sleteo je na vašingtonski aerodrom „Dals“.

Izvor: Tanjug

Default images

"Boing 767-200" kompanije „Vižn erlajnz“ poleteo je iz Beča sa četiri Rusa koji su služili zatvorske kazne u svojoj zemlji zbog špijunaže u korist Zapada.

Rusija ih oslobodila u zamenu za 10 lica koja su deportovana iz SAD kao ruski agenti. Aerodrom „Dals“ nalazi se oko 30 kilometara od sedišta CIA, u Lengliju, na severu Virdžinije.

„Vižn elrajnz“ je avio-kompanija koja ima ugovor sa američkom vladom, čiji personal prevozi do Iraka i Avganistana.

Mediiji su javili da je 'boing' na putu za Vašington sleteo Britaniju, u vojnu vaznuhoplovnu bazu "Brajz Norton" u okrugu Oksfordšir. Nije poznato da li su neki od deportovanih Rusa ostali u Britaniji.

Kako je ranije objavljeno u Moskvi, u toj četvorci su bivši saradnik Spoljne obaveštajne službe Aleksandar Zaporoški, bivši saradnik Prve glavne uprave KGB S S S R-a Genadij Vasiljenko, nekadašnji saradnik Glavne obaveštajne uprave Generalštaba ruske vojske Sergej Skripalj i načelnik u Institutu za SAD i Kanadu Ruske akademije nauka Igor Sutjagin.

Njihovo oslobađanje obezbeđeno je pomilovanjem koje im je dao predsednik Dmitriij Medvedev.

Američki mediji javljaju, pozivajući se na zvaničnike, da su dvojica njih - Skripalj i Sutjagin – ostali u Britaniji.

Mediji podsećaju i da je Zaporoški imao ključnu ulogu u raskrinkavanju ruskih špijuna Roberta Hansena i Oldriča Ejmsa. Zaporoški od 1997. sa porodicom živi u SAD, ali se 2001. vratio u Moskvu, gde je uhapšen i osuđen na 18 godina zatvora.

U SAD još niko zvanično nije potvrdio njihov identitet. Zvanični Vašington ne priznaje ni da se radi o špijunima, a kao razlog što je ta četvorka deo razmene, navedeni su "interes nacionalne bezbednosti" i "humanitarni obziri".

Prethodno je istim "boingom" u Beč dopremljeno 10 lica koja su u SAD uhapšena 27. juna pod optužbom da su radila za rusku vladu.

Sud je u četvrtak naložio deportaciju te grupe koju čine Vladimir i Lidija Gurjev, Mihail Kucik i Natalija Pereverzeva, Andrej Bezrukov i Jelena Vavilova, Ana Čepmen i Mihail Semenko, kao i Mihail Vasenkov i Viki Pelaez. Osim Pelalezove, koja je američki državljanin peruanskog porekla, svi ostali iz grupe su Rusi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: