Petak, 06.11.2009.

16:05

DS: Većina za Statut i bez LSV-a

Dok u DS-u očekuju da će Statut Vojvodine imati dvotrećinsku većinu u pokrajinskom parlamentu, u LSV-u kažu da neće glasati za ovaj akt.

Izvor: B92

Default images

Iako izglasan pre godinu dana, Statut Vojvodine će se sutra drugi put naći pred poslanicima pokrajinskog parlamenta. U vladajućoj koaliciji koju predvodi Demokratska stranka očekuju da će imati dvotrećinsku većinu dok u Ligi socijaldemokrata Vojvodine kažu da neće glasati za ovaj akt.

Poslanici će se izjašnjavati, kako kažu u Demokratskoj stranci, o pravno-tehničkom usaglašavanju Statuta i Zakona o utvrđivanju nadležnosti.

Predsednik poslaničke grupe Demokratske stranke Dragoslav Petrović kaže da očekuje da će za izmenjeni Statut glasati i Socijalistička partija Srbije.

“Svi članovi vladajuće koalicije će glasati za predlog Statuta, s tim da je nepoznato kako će Liga socijaldemokrata Vojvodine da glasa, ali ta odluka ne ugrožava dvotrećinsku većinu u Skupštini”, kazao je Petrović.

Iako demokrate očekuju podršku SPS-a, danas nije bilo moguće dobiti odgovor od funkcionera ove partije Dušana Bajatovića. Po svemu sudeći, njihov stav će se znati sutra nakon sednice Glavnog odbora, na kojem će se razgovarati o Statutu i zakonu o utvrđivanju nadležnosti.

Što se tiče Lige socijaldemokrata Vojvodine, oni neće glasati za Statut, jer ne podržavaju ponovno glasanje u pokrajinskom parlamentu.

U Srpskoj radikalnoj stranci kažu da je ovo ponovno kršenje Ustava i uređenja države.

“SRS upozorava da dvotrećinska većina nije pravi odraz političke volje građana koji žive u ovom delu Srbije, tako da je najbolje da se to proveri na narednim izborima”, rekao je funkcioner radikala Milorad Mirčić.

I iz DSS-a ponovo stižu kritike Statuta, a i naprednjaci kažu da neće glasati za ovaj akt.

Ako Statut bude usvojen na sutrašnjoj sednici, on će se zajedno sa Zakonom o utvrđivanju nadležnosti naći pred republičkim parlamentom.

U vladajućoj koalliciji veruju da će od prvog janura početi da primenjuju nove nadležnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

22 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: