Ponedeljak, 05.10.2009.

17:40

Nastavak suđenja gnjilanskoj grupi

Na suđenju članovima gnjilanske grupe OVK, danas je pred Većem za ratne zločine u Beogradu svedočila Slavica Marković, čiji su roditelji ubijeni u Gnjilanu.

Izvor: Tanjug

Default images

U optužnici Tužilaštva za ratne zločine navodi se da je gnjilanska grupa ubila Zoricu i Stojančeta Mladenovića, roditelje svedokinje. Svedokinja Marković je ispričala da su 1999. godine njeni roditelji, Zorica i Stojanče Mladenović, živeli u Novom Selu, u blizini Gnjilana, i da je o njihovoj sudbini saznala tek 2005. godine.

Ona je kazala da su, 15. ili 16. juna 1999. godine, njeni roditelji doveli njenog brata Nenada u Vladičin Han i da su se sutradan vratili u Novo Selo, jer je tamo ostala njena sestra Slobodanka.

Prema iskazu Markovićeve, njen brat je iz Vladičinog Hana došao kod nje u Sopot, gde je živela, sestra joj je sa Kosova otišla u Srbiju i bila u bolnici u Vranju, a od tada nije čula roditelje.

O sudbini roditelja dobijala je različite informacije, kako je rekla, od toga da ih čuva Kfor, da su ubijeni i bačeni u bunar, a bilo je i priča da su bačeni u neke kante u Gnjilanu.

Markovićeva je ispričala da su nestanak roditelja prijavili Crvenom krstu, koji ih je 2005. godine obavestio da su pronađeni njihovi posmrtni ostaci, navodeći da su ona, brat i sestra dali krv radi DNK analize i da je njen brat Nenad na Merdarima preuzeo leševe roditelja, a ona je u Sopotu pripremala sahranu.

Kako je kazala, videla je leševe svojih roditelja, koji su bili "u stanju raspadanja", a videla je da na potiljku imaju rupe od metaka.

U optužnici srpskog tužilaštva za ratne zločine, 17 pripadnika gnjilanske grupe, od kojih su osmorica u bekstvu, i kojima se sudi u odsustvu, terete se za zločine na teritoriji Gnjilana.

Od juna do kraja decembra 1999. godine, optuženi se terete da su ubili najmanje 80 civila - Srba, nealbanaca, kao i pojedinih Albanaca, dok su najmanje 153 osobe fizički zlostavljali i mučili, a zatim pustili.

Kako se navodi u optužnici, da bi prikrili tragove zločina, tela su komadali, potom stavljali u džakove, odneli i ubacili u kontejnere pored Doma internata u Gnjilanu, a tela nekih ubijenih su bacali kroz prozor zgrada i u Livočko jezero.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

22 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: