Četvrtak, 18.12.2008.

02:51

Anketiranje zaposlenih u Zastavi

U kragujevačkoj Zastavi predstavljen je program anketiranja 2.800 radnika kragujevačke kompanije, na osnovu čega će biti odlučeno ko ostaje u fabrici.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Projekat je predstavio predsednik kompanije “Fijat automobili Srbija” Đovani de Filipis, a sastanku, iza zatvorenih vrata, prisustvovali su predstavnici poslovodstva, sindikata i Ministarstva ekonomije.

Državni sekretar Ministarstva ekonomije Nebojša Ćirić očekuje da će intervjui sa zaposlenima trajati oko 40 dana posle čega će prvih hiljadu radnika preći u novu kompaniju "Fijat automobili Srbija".

Nakon sprovedenog testiranja u novoformiranju fabriku biće preuzeto prvih 1.000 radnika, rekao je Ćirić.

Prema njegovim rečima, testiranje će se obaviti u grupama od 23 do 30 radnika i pojedinačni jednočasovni razgovori sa svakim od oko 1.800 zaposlenih koliko ih je ostalo nakon sprovođenja socijalnog programa.

Ćirić je kazao da je Fijat ozbiljno pristupio tom poslu i da proces primene ugovornih odredaba između Fijata i država Srbije teče nesmetano uprkos finansijskoj krizi čije su posledice najuočiljive upravo u automobilskoj industriji.

Ćirić je rekao da Fijat razmatra mogućnost da u Srbiji locira fabrike koje mogu da proizvode određene komponente, pa i proizvodnju motora ali da je o tome još rano govoriti.

Ocenivši da usled svetske automobilske krize veliki automobili beleže pad prodaje, a da se pokazuje potreba za malolitražnim štedljivim i ekonomičnim automobilima, on je kazao da će se "upravo takav automobil proizvoditi u Kragujevcu u 2010. godini".

Do tada, dodao je, u kragujevačkoj fabrici će se proizvoditi "punto".

Da bi nastavili rad i u novoformiranoj kompaniji, 2.800 Zastavinih radnika moraće da zadovolje kriterijume Fijata kroz intervjue sa stručnjacima kompanije koja je angažovana da te poslove obavi.

Anketiranje radnika će se sprovoditi grupno i pojedinačno, a testiraće se motorika, dok će visokoškolski kadar morati da položi testove inteligencije.

Anketiranje zaposlenih odvijaće se u sveže renoviranim kancelarijama po Fijatovim standardima.

“Već smo imali isklustva sa ovom kompanijom koja je predstavila program selekcije u našem pogonu u Napulju i isti sistem i proceduru za odabir radnika koristićemo i u Zastavi. To su metode koje koristimo u svim našim fabrikama širom sveta”, kaže Renco Montanjani, član Fijatovog stručnog tima.

Sindikalni lideri nisu imali primedbi na program anketiranja koji će se sprovoditi .

Prema rečima direktora Zastave Zorana Radojevića zaposleni u toj kompaniji koristiće kolektivni godišnji odmor od 28. decembra do 20 januara, a u međuvremenu će dobiti obaveštenja o vremenu i datumu kada treba da se pojave pred komisijom za anketiranje.

"Fijat" i u Rakovici?

"Fijat grupa" zainteresovana je za kupovinu fabrike "21. maj Beograd" (DMB iz Rakovice), pišu "Večernje novosti".

Plan je da se u pogonima te firme proizvode motori za nove automobile koji će silaziti sa montažnih traka društva "Fijat automobili Srbija".

Stručnjaci italijanskog automobilskog giganta već razmatraju tehničko-tehnološke, kadrovske i druge potencijale te fabrike - na sličan način na koji su to radili u "Zastavi" pre potpisivanja memoranduma o saradnji, piše list.

Pred konačno potpisivanje ugovora o zajedničkom ulaganju sa državom Srbijom u "Zastavu", "Fijat" je insistirao da se stvore svi uslovi i za rad najvećih svojih komponentaša.

Već je izvesno da će u fabrici "Mehanička obrada" biti smešteno pet komponentaša, a preostalih deset će svoje pogone graditi u industrijskoj zoni "Korman polje".

Po prvom planu, motori za automobile koji će se proizvoditi u Kragujevcu trebalo je da stižu iz Italije, ali s obzirom na to da su prvi projektovani kapaciteti sa 150.000 narasli na 300.000, računica je pokazala da bi rentabilnije bilo da se proizvode u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: