Petak, 29.12.2006.

07:51

Grčka kritikovala odluku Skoplja

Ministarka spoljnih poslova Grčke kritikovala odluku Vlade Makedonije da aerodromu u Skoplju da ime Aleksandar Veliki.

Izvor: Beta

Default images

Dora Bakojani je saopštila da je Aleksandar Veliki vodeća ličnost svetskog dometa, koja je, prenoseći grčku civilizaciju u sav tada poznati svet, kao grčki vojskovođa, postavljala temelje istorije. U Makedoniji su juče naveli da ta ličnost nije ničije vlasništvo i da se ime Aleksandra koristi u mnogim državama.

"Skoplje današnjom izjavom još jednom traži lažna uporišta u prošlosti. Istorija posle 2.000 godina ne može da se promeni niti da se ustupi", navodi ministarka.

Bakojanijeva dodaje da takvo ponašanje Skoplja nema nikakve veze sa obavezama vođenja dobrosusedskih odnosa koji proističu iz međusporazuma i iz obaveza prema Evropskoj uniji, niti je to ponašanje u službi evroatlantskih očekivanja Skoplja.

Međusporazumom iz 1995. uspostavljeni su diplomatski odnosi Atine i Skoplja na najnižem nivou, nivou predstavničkih kancelarija, i utvrđeno je da oni budu unapređeni u pune diplomatske odnose kada dve zemlje reše spor oko naziva Makedonije, na koji Grčka polaže pravo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

22 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: