Utorak, 31.10.2006.

13:48

Glavaš u bolnici zbog štrajka glađu

Branimir Glavaš, koji već peti dan štrajkuje glađu u pritvoru, prebačen je u zatvorsku bolnicu zbog lošeg zdravstvenog stanja

Izvor: Beta

Default images

Portarol Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić je potvrdio da je nekadašnji šef ratnog štaba u Osijeku sinoć nešto posle 19 sati, na preporuku lekara, prebačen u zatvorsku bolnicu iz preventivnih razloga, budući da je dijabetičar, pa mu je zbog odbijanja hrane ugroženo zdravlje.

Branimir Glavaš štrajkuje glađu jer smatra da je žrtva monitiranog procesa u slučaju koji je u hrvatskoj javnosti poznat pod imenom "slučaj selotejp", a u kojem se sumnjiči za povezanost s ubistvima civila srpske nacionalnosti na obali Drave 1991.

U isto vreme, pred Županijskim sudom u Zagrebu protiv Glavaša se vodi istražni postupak pod sumnjom da je naredio ubistvo dvojice i mučenje troje osječkih Srba 1991. Taj postupak u hrvatskoj javnosti je poznat kao "slučaj garaža", jer su civili, takođe Srbi, bili zatvoreni i ubijeni u jednoj osječkoj garaži.

Zbog mogućeg uticaja na svedoke Glavašu je u tom slučaju određen jednomesečni pritvor, zbog čega se od četvrtka i nalazi u Okružnom zatvoru u Zagrebu.

Sud odbacio Glavaševu žalbu

Županijski sud u Zagrebu odbacio je žalbu advokata poslanika Branimira Glavaša na odluku o pritvoru, koji mu je određen da ne bi uticao na svedoke u istrazi o ratnom zločinu nad srpskim civilima u Osijeku 1991.

"Vanraspravno veće odbilo je žalbu kao neosnovanu jer je utvrdilo da je osumnjičeni, sam i preko drugih osoba, uticao na neke svedoke u istražnom postupku", izjavio je agenciji Hina portparol Županijskog suda Krešimir Devčić.

Protiv Glavaša se vodi istraga zbog sumnje da je naredio ubistvo dvojice i mučenje troje civila srpske nacionalnosti u Osijeku 1991.

Glavašu je prošle sedmice određen pritvor od 30 dana, koji može da traje i kraće ako istražni sudija pre isteka tog roka sasluša sve svedoke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: