Nedelja, 28.05.2006.

14:13

Vojnici dezertiraju u Iraku

Više od 1.000 britanskih vojnika dezertiralo je iz svojih jedinica u Iraku, od početka intervencije pre tri godine, javlja BBC.

Izvor: Beta

Default images

U izveštaju BBC ne navodi kako je došao do tog podatka. Poslanik Laburističke stranke Džon Mekdonel rekao je prošle nedelje u parlamentu da se od 2003. utrostručio broj vojnika koji su bez odobrenja napustili svoju jedinicu.

Ministarstvo odbrane saopštilo je, međutim, da vojska zna samo za "nekolicinu" dezertera od 1989. godine, i da nije zabeleženo značajno povećanje njihovog broja. "Ne postoje dokazi koji bi ukazivali da se operativne obaveze ili neki drugi činioci u značajnoj meri uticali na te brojke", rekao je predstavnik ministarstva, koji nije mogao da da svoje ime.

Lekar vazduhoplovnih snaga, poručnik Malkolm Kendal-Smit prošlog meseca kažnjen je sa osam meseci zatvora jer je odbio da po treći put bude raspoređen u Iraku.

Britanski parlament razmatra novi zakon o oružanim snagama, koji predviđa čak i doživotnu kaznu zatvora za pripadnike snaga koji odbiju da učestvuju u okupacionim operacijama u stranim zemljama.

Mekdonel je u obraćanju naveo da je "sve veći broj vojnika koji dovode u pitanje vladinu politiku u vezi sa invazijom, sve je više onih koji postavljaju pitanje etičnosti i zakonskog osnova okupacije, i sve je više vojnika koji progovaraju o tome."

Britanija je učestvovala u intervenciji, predvođenoj SAD, čiji se cilj bio svrgavanje vlade predsednika Sadama Huseina, ali je taj potez vlade u Londonu naišao na veliko protivljenje u državi.

Britanski kontigent u Iraku ima 8.000 vojnika, koji su mahom stacionirani na jugu zemlje, najvišse u gradu Basra. Od početka intervencije poginulo je 111 britanskih vojnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: