Nedelja, 13.12.2020.

08:06

Ambasada SAD: Zapaljivo

Zapaljiva retorika podriva uzajamno poverenje koje je neophodno za dalju nadogradnju 25 godina mira, rečeno je Srni u Ambasadi SAD.

Izvor: Tanjug

Ambasada SAD: Zapaljivo
Foto: Getty/Maja Hitij Staff

Ta Ambasada reagovala je zbog povodom izjave ministra inostranih poslova BiH Bisere Turković kojom je predstavnika srpskog naroda u Predsedništvu BiH Milorada Dodika uporedila s Adolfom Hitlerom, prenose Nezavisne novine.

"Bolju budućnost za sve građane BiH moguće je ostvariti jedino putem dijaloga i kompromisa izabranih lidera, uključujući i kompromis za reforme neophodne da se ispune obećanja o većem napretku i samoodrživosti koju nudi evroatlantska zajednica", navedeno je u odgovoru Ambasade SAD na pitanje Srne za komentar izjave Turkovićeve za Fejs televiziju.

Kad je reč o pozivu Turkovićeve strancima da se umešaju u proces stvaranja unitarne BiH, iz Ambasade su istakli da su SAD privržene principima Dejtonskog mirovnog sporazuma koji potvrđuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH kao nezavisne države sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostalima, koja garantuje ljudska prava i štiti sve svoje građane u skladu s vladavinom zakona.

Turkovićeva je sinoć gostujući na Fejs televiziji pozvala na ukidanje Republike Srpske, a legitimno izabranog predstavnika srpskog naroda u Predsedništvu BiH Milorada Dodika uporedila sa Hitlerom.

"Izjave koje vuku zemlju unazad"

Političke stranke treba da se pobrinu da su pojedinci koji ih predstavljaju na zvaničnim pozicijama u stanju da rade u duhu kompromisa umesto da te pozicije koriste da bi davali izjave koje vuku zemlju unazad, saopšteno je sinoć iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) povodom izjave ministarke spoljnih poslova BiH Bisere Turković protiv RS i njenih predstavnika.

Na pitanje Srne da li će OHR reagovati na izjavu Turkovićeve kojom poziva na ukidanje Republike Srpske, a predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika upoređuje s Hitlerom i da li smatra da Turkovićeva nakon izrečenog treba biti smijenjena ili bar uputiti izvinjenje srpskom narodu, iz OHR-a su pozvali sve stranke da se uzdrže od korišćenja zapaljive retorike i retorike koja izaziva podele.

Iz OHR-a su naveli da bi bilo kakve izmene ustavne organizacije zemlje morale proći propisane procedure, u kojima bi morao postojati dogovor političkih predstavnika tri konstitutivna naroda i ostalih.

Svim strankama je OHR uputio poziv da nastave zajedno da rade na izgradnji održive i prosperitetne budućnosti za sve u BiH.

Iz Delegacije EU u BiH su na isto pitanje odgovorili Srni da apeluju da se svi politički akteri u BiH uzdrže od zapaljive retorike i fokusiraju na sprovođenje neophodnih vitalnih reformi koje proizlaze iz Mišljenja Evropske komisije o zahtevu zemlje za članstvo u EU.

Naglašeno je da EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost BiH, kao stabilne, mirne i multietničke zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: