Početak pregovora o statusu Kosova

Generalni sekretar UN Kofi Anan je izjavio da će najverovatnije preporučiti početak pregovora o budućem statusu Kosova.

Izvor: B92

Sreda, 05.10.2005.

21:57

Default images

Anan je novinarima rekao da proučava izveštaj specijalnog izaslanika za Kosovo Kaja Ejdea i da će vrlo brzo dati preporuke Savetu bezbednosti UN. "Najverovatnije ću zatražiti da nastavimo sa pregovorima o statusu", rekao je generalni sekretar UN.

Međunarodni zvaničnici uslovljavali su pregovore o budućem statusu Kosova sa napretkom na osam standarda, uključujući uspostavljanje funkcionalnih demokratskih institucija, zaštitu manjina, promovisanje ekonomskog razvoja, uspostavljanje vladavine prava, slobode kretanja i prava na vlasništvo.

Anan je rekao da je Ejde u izveštaju razmatrao progres koji smo načinili u implementaciji standarda, kao i kada ćemo nastaviti pregovore o statusu.

"Svim silama protiv nezavisnosti Kosova"

Predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković-Ivić izjavila je da će se taj centar svim silama boriti da ne dođe do nezavisnosti te pokrajine.

Rašković-Ivić je za Radio televiziju Srbije rekla da je činjenica da će pregovore o statusu Kosova voditi Marti Ahtisari, koji je član Mađunarodne krizne grupe koja predlaže uslovno nezavisno Kosovo, i dodala da će se Koordinacioni centar, bez obzira na to, svim silama zalagati da do toga ne dođe.

Rašković-Ivić je kazala da u medijima ima dosta spekulacija o trgovini Kosovom i izrazila uverenje da do toga neće doći jer je od predstavnika velikih zemalja dobila sasvim obrnute signale". "Imamo rezoluciju 1244 koja nam garantuje državni suverenitet, mi smo spremni na kompromise, ali za nas nikava uslovna ili bezuslovna nezavisnost Kosova ne dolazi u obzir", istakla je Rašković-Ivić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: