Svet 0

02.05.2024.

15:16

Nastavak pregovora o prekidu vatre: Delegacija Hamasa uskoro u Egiptu

Delegacija palestinskog pokreta Hamas uskoro će posetiti Egipat radi daljih pregovora o prekidu vatre sa Izraelom, navela je danas u saopštenju ta militantna grupa.

Izvor: Tanjug

Nastavak pregovora o prekidu vatre: Delegacija Hamasa uskoro u Egiptu
Profimedia

Podeli:

U saopštenju se dodaje da je vođa Hamasa Ismail Hanije potvrdio "pozitivan duh grupe u proučavanju predloga o prekidu vatre" u telefonskom razgovoru sa šefom egipatske obaveštajne službe Abasom Kamelom, preneo je Rojters.

Hamas je u subotu saopštio da je dobio najnoviji stav Izraela i da će ga proučiti pre nego što odgovori na njega. Al-Kahera njuz, koji je povezan sa egipatskom državom, preneo je izjavu neimenovanog visokog egipatskog zvaničnika koji je rekao da će delegacija Hamasa stići u Kairo u naredna dva dana.

Libanski dnevnik "Akbar" objavio je juče, kako je naveo, tekst ponude za primirje predstavljene Hamasu krajem prošle nedelje. Prva faza sporazuma, koja bi trajala 40 dana, uključivala bi postepeno povlačenje izraelskih trupa iz delova Pojasa Gaze da bi se omogućilo kretanje humanitarne pomoći i povratak civila u njihove domove.

Sporazum predviđa da 500 kamiona, uključujući 50 kamiona sa gorivom, svaki dan ulazi u Pojas Gaze sa zalihama koje bi trebalo da donesu oporavak enklave. Izrael bi prekinuo vazdušni nadzor Pojasa Gaze na osam sati svakog dana i na 10 sati danima kada budu puštani taoci.

Hamas će osloboditi najmanje 33 zarobljenika – civile i vojnike, decu mlađu od 19 godina, starije, bolesne i ranjene u prvoj fazi. Za svaku oslobođenu ženu i dete, Izrael bi oslobodio 20 maloletnih lica i palestinskih zatvorenica.

Za svakog oslobođenog starijeg, bolesnog i povređenog taoca, Izrael bi oslobodio 20 zatvorenika starijih od 50 godina koji su, takođe, bolesni i povređeni, koji ne služe kaznu dužu od 10 godina.

Za svaku puštenu ženu vojnika Izrael bi oslobodio 20 zatvorenika koji služe doživotnu kaznu, a još 20 koji služe najviše do 10 godina zatvora, koji mogu biti pušteni u Gazi ili u inostranstvu. Hamas će dostaviti spisak zatvorenika koje želi da budu oslobođeni, sa do 20 imena, dok bi Izrael zadržao veto na imena koja je dao Hamas.

Od 16. dana primirja strane će započeti indirektne pregovore o aranžmanu za vraćanje održivog mira u Gazi, navodi se u izveštaju.

Druga faza sporazuma, koja bi trajala 42 dana, uključivala bi završetak dogovorenih aranžmana za održivi mir. Tokom te faze bili bi oslobođeni preostali izraelski muški civili i vojnici, u zamenu za određeni broj palestinskih zatvorenika i potpuno povlačenje IDF iz Gaze.

Treća faza, koja bi trajala 42 dana, uključivala bi razmenu tela sa obe strane i sprovođenje petogodišnjeg plana rehabilitacije za Gazu, uključujući odredbu da Hamas ne sme da obnavlja svoju vojnu infrastrukturu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

13 h

Podeli: