Svet 1

02.05.2024.

16:03

"Imaju samo jedan cilj – da nas ućutkaju"

Sramotno je i skandalozno za zapadne demokratije da krajnje desničarski pokreti u nekim evropskim zemljama dobijaju podršku države, rekao je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Izvor: Tanjug

"Imaju samo jedan cilj – da nas ućutkaju"
EPA/STRINGER

Podeli:

"Činjenica da u nekim evropskim zemljama krajnje desničarske pokrete podržava sama država je tragedija, sramotna i skandalozna za zapadne demokratije", rekao je Erdogan obraćajući se učesnicima radionice za izgradnju kapaciteta i obuku Međunarodne demokratske unije u glavnom gradu Turske, javlja agencija Anadolu.

Naglasio je da Turska ne može da ćuti pred "gnusnim" aktima rasističkog terorizma i ukazao na ubijanje desetina turskih državljana u inostranstvu.

"Kao zemlja čiji su građani bili žrtve rasističkih terorističkih napada, ne možemo da ćutimo na takve događaje", rekao je Erdogan.

Naglašavajući da svet nije podjednako reagovao na slučajeve islamofobičnih i rasističkih napada kao na antisemitske činove, Erdogan je poručio kako su "oni koji levo-desno mašu izveštajima o ljudskim pravima nemo posmatrali smrt 35.000 Palestinaca, od kojih su 15.000 bila deca". Rekao je da skoro nijedan zapadni lider nije odgovorio na ovu brutalnost, osim "nekoliko savesnih državnika", dodajući kako se "nijedna hrabra duša nije pojavila da kaže Izraelu: 'Dosta je bilo'."

"Zaprepašćeni pratimo licemernu politiku zapadnih lidera naspram masakra u Gazi. Oni nam godinama drže lekcije o demokratiji i slobodi", poručio je Erdogan. Potvrđujući posvećenost Turske da zadrži pažnju na izraelskom genocidu nad narodom Gaze uprkos pritisku "globalnog cionističkog lobija", rekao je da "nije slučajno što je nedavno došlo do povećanja kampanja usmerenih na nas i našu zemlju".

"Ove kampanje imaju samo jedan cilj: da nas ućutkaju“, dodao je. Zatim je kazao:

"Smatram korisnim da podsetim one koji ciljaju na nas da ne možete nikuda stići pretvaranjem Turske u neprijatelja. Nama se ne može staviti etiketa antisemite. Odbacujemo antisemitizam na isti način na koji se suprotstavljamo islamofobiji, ksenofobiji i svim oblicima kulturnog rasizma", rekao je Erdogan.

"Izraelski interesi crtaju granice zapadne demokratije. Sve što utiče na interese Izraela u njihovim očima je antidemokratsko i antisemitsko", zaključio je Erdogan.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pogođena "Gvozdena kupola": Gube totalni rat?

Američki zvaničnici su ozbiljno zabrinuti da bi, u slučaju potpunog rata između Izraela i Hezbolaha, militantna grupa koju podržava Iran mogla da nadvlada izraelsku protivvazdušnu odbranu na severu.

22:12

20.6.2024.

1 d

Podeli: