Ponedeljak, 26.10.2020.

09:20

Treće primirje tek stupilo na snagu: Međusobne optužbe Jermenije i Azerbejdžana za kršenje

Jermenija i Azerbejdžan uzajamno se optužuju da su prekršili tek dogovoreno treće primirje koje je trebalo danas da stupi na snagu i smiri sukobe u Karabahu.

Izvor: Beta/AFP

Treće primirje tek stupilo na snagu: Međusobne optužbe Jermenije i Azerbejdžana za kršenje
Tanjug/ AP Photo/Aziz Karimov

O primirju su se dve zemlje dogovorile u Vašingtonu i trebalo je da počne od 8.00 sati po lokalnom vremenu (6.00 po srednjoevropskom vremenu).

Azerbejdžansko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je jermenske snage da su granatirale grad Terter i susedna sela kao i položaje vojske u Bakuu, tvrdeći istovremeno da oni "strogo poštuju" dogovor.

"To još jednom pokazuje da Jermenija samo na rečima podržava princip humanitarnog primirja. A zapravo, krijući se iza primirja ona pokušava da pregrupiše snage i da zauzme nove položaje", rekao je Kikmet Gadžijev, savetnik azerbejdžanskog predsednika Ilhama Alijeva.

Ministarstvo odbrane oblasti Nagorno-Karabah je osudilo, kako je navelo, neprijateljstku artiljerijsku vatru na njihove položaje na raznim mestima na frontu. Ministarstvo je dodalo da se njihove snage strogo drže postignutig sporazuma o primirju, i da optužbe da ga oni krše nemaju veze sa realnošću.

Obe strane su osudile drugu stranu za "flagrantno kršenje" primirja.

Nagorno-Karabah je enklava u Azerbejdžanu naseljena Jermenima i od rata u prvoj polovini '90-tih godina 20. veka, vlada u Bakuu nema kontrolu nad tom teritorijom.

Ovo je treće primirje koje propada u Nagorno-Karabahu, planinskoj enklavi sa većinskim jermenskim stanovništvom, od novog rasplamsavanja neprijatreljstava 27. septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: