Petak, 18.09.2020.

12:15

O zajedničkom tržištu Zapadnog Balkana na samitu u Sofiji

Lideri EU i Zapadnog Balkana sastaće se 10. novembra na samitu u Sofiji.

Izvor: Tanjug

O zajedničkom tržištu Zapadnog Balkana na samitu u Sofiji
Foto: Getty/Adam Berry

Prema saznanjima Tanjuga u Briselu, na samitu u Sofiji trebalo bi da se usvoji plan za realizaciju regionalnog ekonomskog područija.

Samit u Sofiji se održava u okviru Berlinskog procesa, a predsedavaju mu Bugarska i Severna Makedonija.

U Evropskoj komisiji navode da se vizija regionalne ekonomske zajednice Zapadnog Balkana trenutno razvija i usaglašava i da će biti spremna za usvajanje na samitu u Sofiji.

"Plan bi trebao biti strukturiran oko četiri slobode i konkretnih mera koje će doneti opipljive koristi za kompanije i građane iz regiona. To uključuje smanjenje prekograničnih bankarskih naknada, uklanjanje tehničkih prepreka trgovini, usklađivanje investicionih politika, priznavanje profesionalnih kvalifikacija širom regiona, podsticanje e-trgovine i slično", navode u Komisiji.

Poslednji samit u okviru Berlinskog procesa održan je 2018. godine u Trstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: