Ponedeljak, 22.07.2019.

12:27

Dvadesetogodišnjica ubistva žetelaca, udruženja žrtava pozivaju sud da vrši svoju nadležnost

Srpska udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica pozvala su pravosudne organe Srbije da procesuiraju ubistvo žetelaca u Starom Grackom.

Izvor: Beta

Dvadesetogodišnjica ubistva žetelaca, udruženja žrtava pozivaju sud da vrši svoju nadležnost

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije pozvala je pravosudne organe Srbije da ne ustupa dokumentaciju drugim institucijama već da vrše svoju nadležnost i procesuiraju ratne zločine na Kosovu uključujući i ubistvo žetelaca kod Lipljana.

Iz udruženja navode da se "kompromis i normalizacija odnosa ne mogu graditi bez istine i pravde, na zaboravu i neodgovornosti za brojne ratne zločine koje su sistematski i organizovano nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, počinili pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Kosova".

Koordinacija je povodom dvadesete godišnjice od tog ubistva podsetila da su 23. jula 1999, pred očima međunarodne vojne i civilne misije na Kosovu i Metohiji, oličene u KFOR-u i UNMIK–u, pripadnici OVK streljali su na žetelačkom polju, a potom masakrirali 14 Srba – meštana sela Staro Gracko.

Kako iz udruženja ističu žrtve su bile "krive" samo žato što su bile srpske nacionalnosti i što su sakupljale svoju letinu. Naveli su da ni za ovaj, kao ni za brojne druge zločine, koji su nad Srbima organizovano i sistematski izvršili pripadnici OVK, niko nije odgovarao.

Podsećaju da je Specijalno tužilaštvo u Prištini maja 2017. godine, obustavilo istragu povodom tog nezapamćenog zločina, navodno "zbog nedostatka dokaza".

Ohrabreni nekažnjivošću zločina nad Srbima, nošeni mržnjom i nečovečnošću, albanski zločinci i ekstremisti, oskrnavili su i minirali lokalno groblje na kome su sahranjeni ubijeni srpski žeteoci, kao i spomen ploču sa imenima žrtava", piše u saopštenju.

Srpska koordinacija, navodi da UNMIK-a, KFOR-a, Evropske unije (EULEKS-a) i vlasti u Prištini nisu uspele da na Kosovu i Metohiji izgrade društvo u kome će postojati elementarna vladavina prava i poštovanje osnovnih ljudskih prava za srpski narod.

Ubistvo srpskih žetelaca u Starom Gracku kod Lipljana dogodilo se 23. jula 1999. godine, a to je jedan od najtežih zločina na Kosovu posle dolaska međunarodnih sanga. U napadu na grupu Srba na njivi tokom žetve iz zasede su ubijena četiri člana porodice Janićijević - Slobodan, Mile, Momir i najmlađi Novica, koji je imao 17 godina, zatim Andrija Odalović, braća Jovica i Rade Živić, Stanimir i Boško Đekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović, Miodrag Tepšić i Milovan Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: