Sreda, 18.07.2018.

06:50

Brnabić danas na globalnom Samitu za otvorenu upravu

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, govoriće danas na petom globalnom samitu Partnerstva za otvorenu upravu, u Tbilisiju, u okviru posete Gruziji.

Izvor: Tanjug

Brnabić danas na globalnom Samitu za otvorenu upravu
Foto Tanjug/ Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljeviæ

Partnerstvo za otvorenu upravu ("The Open Government Partnership") predstavlja najveću međunarodnu inicijativu iz oblasti otvorene uprave, a Srbija u njoj učestvuje od 2012. godine, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Osnovne vrednosti koje partnerstvo promoviše su borba protiv korupcije i jačanje demokratskih institucija, učešće javnosti, sloboda informisanja, fiskalna transparentnost, efikasne usluge za gradjane, digitalizacija i otvaranje podataka.

Ove vrednosti predstavljaju i opšti cilj reforme javne uprave u Republici Srbiji. Učesnici iz više od 90 zemalja sveta, među kojima i Srbija, predstaviće rezultate u oblasti otvorene uprave.

Brnabić je juče, prvog dana posete Gruziji, sa tamošnjim zvaničnicima razgovarala o međusobnoj podršci i razumevanju u bilateralnim odnosima, međunarodnom pravu i pravdu, kao i o unapređenju ekonomske saradnje i procesu evrointegracija.

Ona je nakon sastanka sa gruzijskim premijerom Mamukom Bahtadzeom, predsednikom Geogrijem Margvelašvilijem i predsednikom parlamenta Iraklijem Kobakhidzeom, istakla da Srbiju i Gruziju spaja veliki broj pitanja i kao jedno od najvažnijih izdvojila proces evrointegracija.

''Kada se vratim u Srbiju, sa Ministarstvom privrede i Ministarstvom trgovine, telekomunikacija i turizma formiraćemo zajedničku medjuresornu grupu za saradnju, a očekujem da ćemo potpisati sporazum o medjusobnoj zaštiti investicija, kao i da će početkom septembra prva trgovinska misija iz Srbije otići u Gruziju'', rekla je premijerka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: