Sreda, 09.08.2017.

10:01

Poverenik zatražio od ministarstava primerak "Sporazuma"

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti se oglasio povodom sporazuma Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i MUP.

Izvor: B92

Poverenik zatražio od ministarstava primerak
Tanjug

On se oglasio povodom vesti da je između ova dva ministarstva potpisan „Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji“, koji ima za cilj "uspostavljanje elektronske evidencije o građanima Srbije", kao i da "sa datumom objavljivanja ove vesti započinje proces upisa podataka iz knjige državljana u tzv. Centralni registar".

U saopštenju se navodi da je Poverenik pokrenuo postupak nadzora nad sprovođenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti od strane ova dva ministarstva.

"Budući da tekst sporazuma nije objavljen, a o njegovoj sadržini, iako očigledno ima za predmet izuzetno obimnu obradu podataka o ličnosti, nije traženo mišljenje Poverenika, Poverenik je od ministarstava zatražio da u roku od pet dana dostave primerak potpisanog „Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji“, kao i da se izjasne o više pitanja kao što su: koji je pravni osnov za uspostavljanje tzv. Centralnog registra; ko je rukovalac podataka i koji podaci o ličnosti će biti sadržani u predmetnom registru; iz kojih izvora će se vršiti prenos podataka o ličnosti; koja je svrha predmetne obrade; ko su budući korisnici i posebno da li su preduzete organizacione i tehničke mere zaštite podataka u elektronskoj razmeni predmetnih podataka, te ukoliko jesu iste opišu (arhitektura sistema razmene podataka, administracija istog, proces autorizacije i autentifikacije, bezbednosni/autentifikacioni protokoli i sl.)", navodi se.

Poverenik je takođe, pod istim okolnostima i iz istih razloga i sa istim zahtevima, povodom vesti da je između Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova potpisan „Protokol o elektronskoj razmeni podataka“, pokrenuo postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u ova dva ministarstva.

"Poverenik načelno stoji na stanovištu da je saradnja naših ministarstava nešto što se zasniva na Ustavu i zakonu i što je determinisano zajedničkim ciljem, zaštitom i unapređenjem prava građana, i da u tu svrhu nisu neophodni posebni sporazumi ili protokoli. Ali, nezavisno od toga, Poverenik naglašava da kada je reč o obradi podataka o ličnosti u svakom slučaju, shodno Ustavu i odgovarajućoj odluci Ustavnog suda pravni osnov za nju, kao i svrha i obim obrade mogu i moraju biti uređeni isključivo zakonom, a ne aktima niže pravne snage. Po okončanju postupka nadzora Poverenik će o rezultatima i merama koje će eventualno preduzeti, kao i obično, obavestiti javnost", zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, ministri unutrašnjih poslova i državne uprave i lokalne samouprave Nebojša Stefanović i Branko Ružić potpisali su u ponedeljak Sporazum o saradnji između dva ministarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

9 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

14 h

Podeli: