Četvrtak, 30.03.2017.

00:11

Putin na Arktiku da bi potvrdio prisustvo Rusije

Ruski predsednik Vladimir Putin posetio je jedan arhipelag na Arktiku, ističući potrebu da se zaštite ekonomski i bezbednosni interesi u regionu Severnog pola.

Izvor: Beta/AP

Putin na Arktiku da bi potvrdio prisustvo Rusije
Foto: Gettyimages

Njegova poseta Arktiku deo je napora Rusije da potvrdi svoje prisustvo u tom regionu bogatom naftom, navela je američka agencija AP.

Putin je posetio arhipelag Zemlja Franje Josifa koji obuhvata ostrva na kojima je ruska vojska nedavno izgradila pistu i radi na otvaranju stalne baze.

Kremlj je naveo da je potvrđivanje prisustva Rusije na Arktiku među glavnim prioritetima u jeku pojačanih tenzija zbog rivalstva u tom regionu za koji se veruje da sadrži i do jedne četvrtine ukupnih još neotkrivenih svetskih rezervi nafte i gasa.

"Prirodni izvori, koji su najvažniji za ekonomiju Rusije, koncentrisani su u ovom regionu", ocenio je Putin, prenele su ruske agencije.

Predsednik Rusije je naveo da se vrednost sirovina na Arktiku procenjuje na 30 hiljada milijadri dolara.

Rusija, SAD, Kanada, Danska i Norveška pokušavaju da steknu nadležnost nad delovima Arktika, dok smanjivanje polarnog leda otvara mogućnosti za podmorsku eksploataciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

9 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

14 h

Podeli: