Nedelja, 28.08.2016.

22:23

"Radikalizacija stavova Zagreba i Sarajeva protiv Srbije"

Međunarodni institut za bezbednost iz Beograda upozorio je na "radikalizaciju političkih stavova" visokih zvaničnika Hrvatske i BiH uperenu protiv Vlade Srbije.

Izvor: Beta

Thinkstock

Takvi stavovi su, dodaje se, posebno upereni protiv njenog premijera Aleksandra Vučića i konstatovao da je to "u kratkom roku destabilizovalo odnose u regionu".

"Iako Vlada Srbije ni u čemu nije doprinela toj destabilizaciji, već je, štaviše, njen predsednik zatražio da se na optužbe ne odgovara, iz drugih regionalnih centara poput Zagreba i Sarajeva dolazi još radikalnija retorika uperena protiv Srbije", navodi se u saopštenju direktora Međunarodnog instituta za bezbednost Orhana Dragaša.

Institut je najoštrije osudio "kao agresivne i protivne stabilizaciji regiona", izjave lidera hrvatske Socijaldemokratske partije Zorana Milanovića i poslanika u parlamentu BiH Sadika Ahmetovića u kojima, kako se navodi, teško optužuju i vređaju Srbiju, njene građane i njene najviše političke predstavnike.

"Godinu dana bilo je više nego dovoljno da vlasti BiH otkriju i procesuiraju odgovorne za napad na premijera Vučića u Srebrenici, čime bi tek donekle pokazale da pravna država u BiH zaista postoji. Umesto toga, vlasti u Sarajevu odustale su od gonjenja osumnjičenih za brutalni napad na premijera Srbije, koji je pre godinu dana šokirao ceo svet. Sa druge strane, u velikoj želji da se vrati na mesto premijera Hrvatske, Zoran Milanović svojim uvredama na račun Srbije, promovišući ustaštvo i fašizam, ruši unapred mostove za buduću, preko potrebnu, regionalnu saradnju", navodi se u saopštenju.

Međunarodni institut za bezbednost je pozvao na što hitniju reakciju institucija i lidera Evropske unije, kako bi "na vreme zaustavili ekstremno političko ponašanje Zagreba i Sarajeva upereno protiv Srbije, koja na delu pokazuje doslednost ka stabilizaciji prilika u regionu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

22 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: