Petak, 12.08.2016.

15:35

Vikiliks: Soros "savetovao" Klintonovu o Albaniji

Vikiliks je objavio da je milijarder Džordž Soros 2011. davao uputstva Hilari Klinton kako da pristupi tadašnjim nemirima u Albaniji.

Izvor: Tanjug

Vikiliks: Soros
Foto: Getty Images

Mejl datiran na 24. januar 2011. godine, poslat sa adrese osnivača Fonda za otvoreno društvo, ističe da je za situaciju u Albaniji "potrebna pažnja najvišeg nivoa američke vlade".

"Možda ste upućeni da je tokom demostracija opozicije u Tirani došlo do pogibije troje ljudi i uništavanja imovine", piše u mejlu koji je navodno potpisao Džordž Soros.

U to vreme je albanska opoziciona Socijalistička partija odbila da prizna rezultate izbora iz 2009. godine, prema kojima je tadašnji premijer Sali Beriša pobedio uz neznatnu prednost, prenosi portal Raša tudej.

U daljem tekstu mejla, Soros, između ostalog, daje precizna uputstva kako treba rešiti krizu u Albaniji.

"Smatram da je nephodno hitno uraditi dve stvari: 1) Maksimalno angažovati međunarodnu zajednicu kako bi premijer Beriša i lider opozicije Edi Rama sprečili dalje demonstracije i ublažili javnu retoriku; 2) Imenovati visoke evropske zvaničnike kao posrednike", piše u mejlu upućenom tadaškoj državnoj sekretarki SAD.

Sorošs pored toga, predlaže tri kandidata za posredovanje u rešavanju albanske krize: Karla Bilta, Martina Ahtisarija i Miroslava Lajčaka, uz objašnjenje da su sva trojica "snažno vezani za Balkan".

"SAD i EU moraju da sarađuju u potpunoj harmoniji po ovom pitanju, ali s obzirom na evropske aspiracije Albanije, EU mora da ima prednost" navodno je napisao Soros i ponudio da njegova fondacija u Tirani "pažljivo prati situaciju i može da obezbedi nezavisnu analizu krize".

Nekoliko dana nakon što je ovaj mejl stigao na adresu Hilari Klinton, EU je zaista poslala jednog od preporučenih kandidata - Miroslava Lajčaka - na sastanak sa albanskim liderima u Tirani kako bi pokušao da posreduje u okončanju nemira, prenosi RT.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: