Sreda, 11.05.2016.

14:22

HR: U lektiri za šesti razred - "Mi spremni, poglavniče"

Lektira za šesti razred učenika u Hrvatskoj sadrži promovisanje ustaštva i rečenice poput „Mi smo spremni, poglavniče“, piše portal „Indeks“.

Izvor: index.hr

HR: U lektiri za šesti razred -
Foto: GettyImages

"Sva je treperila od unutrašnjeg uzbuđenja kad je čula kako Bobo ili Jure viče: Mi smo spremni, poglavniče“, navodi se u knjizi koju hrvatski šestaci moraju obavezno da pročitaju.

Kako navode, to je rečenica iz kratkog romana književnika Stjepana Tomaša pod nazivom "Moj tata spava s anđelima - Mali ratni dnevnik" koji je na popisu obavezne literature za šesti razred uz “Priče iz davnine” Ivane Brlić Mažuranić i dela Augusta Šenoe.

U "Malom ratnom dnevniku", ustaštvo je prikazano ne samo kao nešto potpuno uobičajeno i prihvatljivo, nego i kao izraz hrvatskog domoljublja, ističe “Indeks”, dodajući da to nije jedini sporan deo te lektire.

Zagrebački portal tu navodi da pesma o “ustaškim krvnicima” Juri Francetiću i Rafaelu Bobanu koji „zovu i kliču“ poglavniku spominje se na nekoliko mesta u knjizi čije je prvo izdanje objavljeno 1992. godine, kao i ustaški pozdrav "Za dom spremni“.

“Šestaci, dakle, da bi prošli razred moraju čitati knjigu koncipiranu kao dnevnik desetogodišnje osječke devojčice, fiktivne Cvjete Matković, iz ratnog vremena 1991. i 1992. godine. Što ne bi bilo sporno da kroz devojčicu pisac ne šalje političke poruke koje bi bile sporne i u ratnim devedesetim, a kamoli u 2016. godini”, piše “Indeks”.

Tomaš, rođen 1947. godine, kroz glavni lik širi predrasude o Srbima kao isključivu istinu o onome što se događalo devedesetih, dodaju oni. Deca tako čitaju o Čiki Sekuliću kojem otac devojčice Cvije ne veruje jer je za sebe govorio da je Jugosloven, a sad govori da je Hrvat, pa se devojčica pita hoće li sused Sekulić priznati Hrvatsku.

„Svakodnevno mu srpska braća tuku mater i zatući će je, ali on još nijednom nije rekao: Što nam to rade oni psi, majku će mi ubiti?' Voli li čika Sekulić naše neprijatelje više nego svoju majku?“, pita se desetogodišnjakinja iz knjige.

Srbin je negativac i u formi dečaka iz austrijskog Pinkafelda, gde je devojčica s porodicom izbegla kada se rat razbuktao, a jasno se u knjizi daje do znanja ko su „naši“, a tko „njihovi“, navodi se u tekstu “Indeksa”.

Knjiga na nekoliko mesta promoviše ustaški poklič "Za dom spremni", čak i kroz opise devojčice o tome kako su se dečaci iz razreda "busali u mala hrvatska prsa" pišući ustaške slogane u sastavku o svojoj izbegličkoj sudbini.

„Svi su dečaci na početku sastava napisali: CROATIA I ZA DOM SPREMNI! Na dnu sastava još većim slovima: UVEK ZA DOM SPREMNI!", stoji u knjizi.

Iz “Indexks” navode da su zbog ovoga zatražili i odgovor Ministarstva nauke, obrazovanja i sporta prema kojim kriterijumima je knjiga s ovakvim sadržajem završila na spisku obavezne lektire.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: