Sreda, 23.01.2019.

08:35

Haos u Karakasu; Maduro: Državni udar FOTO/VIDEO

U Karakasu počeli sukobi vojske i demonstranata, piše portal "Nacional". Opozicija: U bolnicu dovedena prva žrtva sukoba. Maduro: Državni udar.

Izvor: Tanjug, Sputnjik

Haos u Karakasu; Maduro: Državni udar FOTO/VIDEO
Foto: Tanjug/AP

Kako je preneo Sputnjik, u nekim područjima grada se podižu barikade, čuju se zvuci udaranja u šerpe koji u poslednje vreme u Venecueli simbolišu protest protiv predsednika Nikolasa Madura.

Demonstranti iz velikog područja Katja su različitim predmetima gađali vozilo nacionalne garde.

Specijalne snage su prebačene u područje metroa Gato Negro, gde se takođe okupljaju demonstranti, a mediji pišu da je primenjen suzavac.

Poslanik opozicionog parlamenta Venecuele Hose Olivares je saopštio da je već pala i prva žrtva protesta. "Potvrdili su nam da je u bolnicu područja Katja dovezen prvi poginuli od vatrenog oružja", napisao je on na Tviteru.
Foto: Tanjug, AP
Poznati novinar Roman Kamačo je saopštio da su dve osobe poginule, a dve povređene.

U gradu San Geliks, u državi Bolivar, demonstranti su zapalili statuu predsednika Venecuele Uga Čavesa.
Foto: Tanjug/ AP
Masovni protesti su počeli u ponedeljak, nakon neuspele pobune u vojsci. Ljudi su izašli na ulice, podržavajući grupu pobunjenih vojnika, protestujući protiv politike Madura.

Vlasti su počele da koriste suzavac.

Danas se očekuju najozbiljniji sukobi.
Foto: Tanjug/AP
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro, s druge strane, optužuje američku vladu da je naredila "fašistički državni udar", nakon sprečavanja vojne pobune i uoči demonstracija koje su za danas zakazali i protivnici i pristalice vlade.

Maduro je u obraćanju koje je juče prenosila televizija zatražio od šefa diplomatije Horhea Arease da "potpuno revidira odnose" s Vašingtonom.

Nekoliko sati kasnije, ministar telekomunikacija Horhe Rodriges je optužio američkog potpredsednika Majka Pensa da je naredio "teroristima" da izazovu nasilje tokom protesta opozicije i tako destabilizuju socijalističku vladu Venecuele.

Prema rečima ministra, u ponedeljak je 27 vojnika uhapšeno nakon što su se pobunili protiv predsednika i predali opozicionim aktivistima ukradeno oružje da bi "bilo nasilja, ranjenih i mrtvih tokom protesta".

Rodriges je te aktiviste opisao kao "civile koji pripadaju terorističkoj ćeliji Voluntad popular", partiji zatvorenog opozicionara Leopolda Lopesa i predsednika parlamenta Huana Gvaida.

Kako je naveo, plan je bio da osobe obučene u vojne uniforme "sutra ujutru (u sredu) pucaju na opozicione demonstrante". "A zašto? Da bi izvršili naređenja Majka Pensa", rekao je Rodriges.

Pens je juče podržao venecuelansku opoziciju u zahtevima za prelaznom vladom i novim slobodnim izborima. Prema njegovima rečima, od 51 ukradenog komada oružja 11 nije pronađeno i vraćeno i moglo bi biti iskorišćeno protiv demonstranata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: